Sosialidemokraatit olivat 2017 kuntavaalien voittajia Haminassa. 26,3 prosentin äänisaaliillaan puolue sai 12 paikkaa kaupunginvaltuustoon. Sillä heltisi myös kaupunginhallituksen ykköspaikka sekä useita muita merkittäviä luottamustehtäviä.

Toistaiseksi puolueella on ehdokaslistalla 26 nimeä, kun neljä vuotta sitten ehdokkaita oli 32. Nykyisistä valtuutetuista ehdolle eivät enää asettuneet konkaripoliitikko Matti Porkka eikä nuoremmat Jouni Airaksinen ja Vili Virtanen.

Haminan sosialidemokraattien vaalipäällikkö ja valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Jarkko Harjumaaskola tunnustaa, että puolueella on kova urakka yltää viime vaalien kaltaiseen tulokseen, mutta mahdollista se on.

– Koronasäätelyt vesittävät meille tyypillisen vaalityön, joka on aina perustunut intensiiviseen jalkatyöhön. Nykytilanteessa perinteistä telttaamme grillimakkaroineen ei toreille näissä vaaleissa pystytetä, ellei koronatilanne helpota, arvioi Harjumaaskola.

Alkavan nelivuotiskauden keskeiseksi teemaksi sosialidemokraatit ovat hyväksyneet työllisyyden kohentamisen ja elinkeinopolitiikan.

– Haminan tulevaisuuden selkäranka on kaupunginhallituksessa toteuttamassamme elinkeinopolitiikassa. Haminan satamaan on syntymässä uusia teollisia työpaikkoja, jotka eivät ole palkkatukien varassa.

Esimerkeiksi HaminaKotkan Satama Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Harjumaaskola nostaa Fintoilin, jonka mäntyöljyjalostamon rakennustyöt ovat jo alkaneen Haminan satamassa. Akkumateriaalitehtaan aiesopimus on myös tehty ja vahvana vaihtoehtona on sen rakentaminen Haminan satamaan ja Haminan Energian LNG-terminaali tuo myös meidän alueelle uutta kilpailukykyä, työtä ja toimeentuloa.

– Seitsemän kaivinkonetta jo möyrii Fintoilin tontilla ja valmistuttuaan laitos työllistää välillisesti toistasataa työntekijää. Googlen seitsemännen palvelinkeskuksen suunnitelmat ovat aloittamista vaille valmiina ja päätös UPM:n Kotkaan suunnittelemasta biojalostamosta on myös lähellä.

– Jos ja kun nämä hankkeet käynnistyvät, seudun investoinnit ovat yli 2 miljardia euroa. Työllisyysvaikutus on tuhansissa, arvioi Harjumaaskola.

Jarkko Harjumaaskola työskentelee Rakennusliiton asiamiehenä ja edunvalvojana toimialueenaan Etelä-Suomi Parikkalasta Hankoon ja pääkohteinaan Kaakkois-Suomen kaupungit.

– Miksei asuntorakentaminen vedä Kaakkois-Suomessa Lappeenrantaa lukuunottamatta? Uskon ja toivon lisääntyvien etätöiden poistavan tuonkin investointitulpan aivan lähivuosina, sanoo Harjumaaskola.

Haminan sosialidemokraattien kuntavaalien ehdokkaat

Pentti Hämäläinen, eläkel. työsuojeluvaltuutettu; Nina Peltonen, varhaiskasvatuksen opettaja; Titta Erkkilä, opettaja FM; Anne Kurvi, IVT suunnittelija; Väinö Nurmi, eläkel. LVI-insinööri; Juha Heikkilä, eläkeläinen; Auvo Porkka, kuljettaja; Martti Muukkonen, pastori TT; Jarmo Rissanen, ammattimies; Jarkko Harjumaaskola, aluetoimitsija; Jouni Kormu, eläkel. panostaja; Markku Porkka, yrittäjä; Riitta Hytönen, sosiaalineuvos; Timo Sakki, metsänhoitaja; Arto Ahonen, eläkel. koneasentaja; Heidi Holopainen, VTM; Jyrki Seppälä, erityisopettaja; Juho Timperi, sähköasentaja; Ville-Veikko Haukka, palkanlaskija; Kirsi Leiri, palvelusuhdepäällikkö; Roni Yildirim, opiskelija; Irina Saraykina, puheenjohtaja Rodnik (sit); Riikka Muuri, tuoteryhmävastaava, Ismo Suurnäkki, eläkel.; Jorma Kasari, eläkel. ent. pääluottamusmies (sit); Seppo Hiironen, eläkel. (sit).

Reimari aloittaa puolueiden kuntavaalikierrokset

Kuntavaaleihin on aikaa reilu kaksi kuukautta. Sitä ennen avaamme Reimarin sivuilla Haminan puolueiden vaalitunnelmia ja odotuksia satunnaisessa järjestyksessä. Tilaa löytyy myös naapurikuntien vaaliuutisille.

Ensimmäisen vuoron sai Haminan sosialidemokraatit, nykyisen kaupunginvaltuuston suurin ryhmä.

Kuntavaalien dramatiikka alkoi jo maaliskuun lopulla, kun päätettiin vaalipäivän siirtämisestä huhtikuulta kesäkuulle. Uusi vaalipäivä on 13.6. ja ennakkoäänestykselle on varattu kaksi viikkoa ajalle 26.5. – 8.6.

Syksyn 2017 kuntavaaleissa Haminan äänestysprosentti oli 56. Mukana oli tuolloin seitsemän puoluetta, kun nyt puolueita on kahdeksan. Ehdokaslistoja on kuitenkin vain seitsemällä puolueella, sillä Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit ovat solmineet vaaliliiton ja niiden ehdokkaat ovat yhteisellä listalla.

Haminan kaupunginvaltuustoon valitaan edelleen 43 valtuutettua. Viime vaaleissa heistä 63 % oli miehiä, 37 % naisia. Valituista 40 % eli 17 oli uusia valtuutettuja, valtuutetuista paikkansa uusi 26 valtuutettua.

Kevään 2017 valtuuston keski-ikä oli 52 vuotta.