Suomalaiset Aleksi Leppä ja Juho Kurki Intian tunnelmissa.

Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä ja Kankaanpään Urheiluampujien Juho Kurki raivasivat tiensä maailmancupin finaaliin New Delhissä Intiassa ammutussa 50m kiväärin 3×40 laukauksen peruskilpailussa. Haastavissa olosuhteissa käydyssä kisassa Leppä oli kolmas ja Kurki kuudes. Ensimmäisen kerran kaksi suomalaisampujaa ylsi kiväärilajeissa maailmancupin finaaliin!

Kilpailu alkoi suomalaisittain hyvin. Kun polviosuus oli ammuttu, johti Juho Kurki kisaa tuloksella 394. Keli oli haastava, sillä monella ampujalla oli selvästi alakantin polvitulos. Kakkonen polven jälkeen oli Intian Aiswary Tomar pisteen Kurjesta 393.

Leppä ampui tasaisesti kolme ensimmäistä sarjaa 98,97,98, mutta viimeisessä sarjassa oli suuria haasteita, tulos oli vain 94, viimeinen osui kasiin. Tuloksella 387 Leppä oli polven jälkeen 13:s. Raju keli lennätti Lepän ampumapaikan edestä tuuliviirit kokonaan pois, jolloin tuulen arviointi meni vaikeaksi.

Makuuammunta tuntui sujuvan kokonaisuudessaan paremmin. Kurki ampui tasaisesti ja sai 391, jolla sijoittui toiseksi makuun jälkeen. Kärkipaikan otti Sveitsin Jan Lohbihler, joka ampui makuun 397 ja ohitti Kurjen kahdella pisteellä. Myös 397 makuuta ampui Intian Sanjeev Rajput, joka nousi Lepän takaa polven jälkeen neljänneksi.

Makuun jälkeen kakkossijan piti edelleen Tomar, joka oli Kurjesta pisteen päässä, kuten myös kolmanneksi ampunut Unkarin Zalan Pekler. Lepän makuu oli 391 ja sijoitus makuun jäljeltä 16:s.

Pystyssä Kurki aloitti nopealla rytmillä, mutta joutui hidastamaan ongelmien ilmettyä. Kurki ampui tuloksen 380, yhteensä 1165. Leppä onnistui erittäin hyvin pystyammunnassa 98,98,96,97= 389. Tulos 1167 nosti Lepän Kurjen ohi kolmanneksi. Lepän ja kisan voittaneen Rajputin pystytulokset olivat kisan toiseksi parhaat 389, Istvan Peni ampui 391.

Molemmat suomalaiset raivasivat tiensä keskiviikon finaaliin. Suuri yllätys oli, että kaikki amerikkalaiset olivat kahdeksan joukossa makuun jälkeen, mutta kaikki olivat kaukana ammunnan päättyessä.

– Tänään oli erilainen päivä ampua. Jo koelaukauksilla alkoi tuulla todella kovaa ja tuulen suunta ja nopeus vaihtelivat. Ammuin kuitenkin polven kolme ekaa sarjaa hyvin ja viimeinenkin oli ihan kohtuullista tekemistä, mutta putosin vähän tuulesta, luonnehti Leppä tekemistään.

– Makuu oli haastavaa. Polven aikana tuuliviirit minun vasemmalta puoleltani olivat lentäneet pois ja ammuin yhden viirin varassa. Tuulen ennakoiminen oli todella haastavaa.

Pystyyn Leppä pääsi ampumaan hyvään väliin:

– Oli aika rauhallinen väli ja ammunta toimi hyvin. Sain ammuttua pystystä rennosti omaa ammuntaa ja tulos oli hyvä. Kokonaisuudessaan oli haastava kisa, mutta pidin pään kylmänä ja keskityin hyvään tekemiseen, kertoi Leppä.

Kilpailuiden finaali ammutaan keskiviikkona klo 08.45 alkaen. Finaali on nähtävissä suorana ISSF TV:n kautta.

Miesten 50m pienoiskivääri 3×40 ls, peruskilpailu: 1) Sanjeev Ranput Intia 1172, 2) Istvan Peni Unkari 1169, 3) Aleksi Leppä Suomi 1167, 4) Jan Lochbilder Sveitsi 1166, 5) Aishway Tomar Intia 1165/56x, 6) Juho Kurki Suomi 1165/55x, 7) Steffen Olsen Tanska 1165/53x, 8) Niraj Kumar Intia 1165/46x, 9) Peter Sidi Unkari 1164.

33 osanottajaa.