Rengashotellit ovat alan liikkeissä tätä päivää. Autojen rengaskoot suurenevat ja suurenevat ja kotiolojen autotallitilat käyvät pieniksi. Seuraavan sesongin rengasvaihdossa asiakasta odottavat hotellin hyllylle varastoidut puhtaat renkaat.

Talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat viime kesäkuussa. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana.

Haminalainen autorengas­alan yrittäjä Kai Uski CR-Renkaista sanoo, että suomalainen autoilija on omaksunut varsin vastuullisesti uudet talvirengassäädökset.

– Talvi on ajettu talvirenkailla, joko nastoilla tai sitten kitkarenkailla. Rengashotelliimme ei ole unohdettu yhtäkään talvirengassettiä, vaan kaikki ovat  asennettuina autoissa, sanoo Uski.

Asetuksen mukaan talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttävät 1.11.–31.3. välisenä aikana. Nastarenkaiden sallittu käyttöaika on marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Muunakin aikana nastarenkaita saa käyttää sääolosuhteista riippuen.

– Erityisesti aamuisin huomaa, että nyt on todellakin vielä talvirenkaiden keli, kun päivällä katujen pientareilta sulanut lumi jäätyy öisin petollisesti kadun pintaan. Sen voi huomata lähes joka aamu, varoittaa Uski.

Kesärenkaiden vaihdon ajankohtaa harkitessa on tärkeää pohtia sekä keliä että omaa ajoympäristöä:

– Vaikka täällä etelässä olisikin jo kesärengaskelit, voivat olosuhteet muuttua pohjoisempaa kohti mentäessä jo Kouvolan korkeudella hyvinkin nopeasti. Myös vuorokaudenaika vaikuttaa, kun yöpakkaset voivat tehdä ajoradasta liukkaan.

Kesärenkaiden aika on kuitenkin pian käsillä. Kausirenkaitten vaihtoralli on kuitenkin saanut uusia muotoja:

– Renkaitten hotellisäilytys on lisääntynyt voimakkaasti. Talven aikana olemme lisänneet omaa kapasiteettiamme jälleen 150 rengassarjan verran, sanoo Uski.

Autolehtien kesärengastestit ovat joka kevät autoilijain kestosuosikkeja. Tänä keväänä testeissä on ollut joitakin yllätysnousijoita, kun kiinalaisrenkaat ovat menestyneet.

– Halvimpiin kiinalaisrenkaisiin ei ehkä kannata mennä, kaikki niistä eivät ole edes pyöreitä. Kun renkaaseen panostaa vaikka pari kymppiä enemmän per rengas, se tuntuu jo laadussa.

Kesärengaskauppakin on jo virinnyt. CR-Renkaitten Uski sanoo, että asiakkaat tekevät nykyisin hyvissä ajoin rengaskauppoja, jolloin heillä on rengashotellissa rengassarjat valmiina, kun vaihtoaika tulee.

– Se helpottaa alan yritysten työtä mutta samalla myös asiakkaita, vakuuttaa Uski.

Rengasliikkeen avauksessa toimitusjohtaja Heikki Seppälä (vas.), kesäpoika/rengasmyyjä Risto Serola ja asiantuntija/neuvonantaja Ari Airaksinen.

Rengassesonkiin uusi yrittäjä

Haminalainen Heikki Seppälä on perustanut Pampyöliin entisiin Wilenin Lvi-yrityksen tiloihin autoilijoita palvelevan rengasliikkeen. Pääasiassa rakennusalalla aikaisemmin toiminut Seppälä on laajentanut toimialaansa vähitellen myös autonrengaspuolelle.

– Kesärengassesonkiin lähdemme edullisilla tarjouksilla mutta meiltä saa kyllä kalliimpaakin tavaraa. Renkaita löytyy moneen lähtöön ja tukkurilta on luvassa nopeat täydennystoimitukset, sanoo Seppälä.

– Jatkossa pyrimme panostamaan myös rengashotellipalveluihin, siihen meillä on täydet valmiudet.

Seppälän yrityksen nimi on Summan Ra-Sa ja osoite on Toivonkatu 8.