Veli-Matti Hartikainen vakuuttaa, että Haminan Kokoomus lähtee kuntavaaleihin tavoittelemaan vaalivoittoa eli suurimman puolueen asemaa.

Kokoomuksella on ollut keskeinen rooli haminalaisen hyvinvoinnin rakentamisessa. Puolueella on ollut merkittäviä luottamustehtäviä hallussaan syksyn 2008 kuntavaaleista lähtien.

Kannatuskäyrä on kuitenkin alaspäin, vaikka Haminan kaupungin talous on kunnossa. Vastikään julkaistiin kuntaliitoksen ajan paras tulos.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Haminan vaalipäällikkö Veli-Matti Hartikainen ottaa kernaasti kunnian kaupungin hyvinhoidetusta taloudesta.

– Talouttamme on hoidettu hyvin ja vastuullisesti. Kun Haminan taloudenpitoa vertaa muihin Kaakkois-Suomen kaupunkeihin, olemme ykkönen. Puolueella on ollut Haminassa merkittäviä luottamustehtäviä hallussaan lähes koko itsenäisyyden ajan, sanoo Hartikainen.

Sosiaalisessa mediassa törmää usein väitteisiin, että Haminan talous olisi kuralla.

– Totuus ei maistu kaikille. Osa kuntapoliitikoista ratsastaa valheilla, mutta totuus on toinen. Kokoomusta on aina pidetty talouspuolueena ja aiomme jatkaa sillä linjalla edelleen, hyvinvointi ja palvelut täytyy myös pystyä rahoittamaan.

Puolueen kannatuskäyrä vääntää kuitenkin väärään suuntaan. Syksyn 2008 kuntavaaleissa puolueelle tuli jättipotti, kun 35,2 % haminalaisista äänesti Kokoomusta. Haminan ja Kotkan satamien fuusiotavoite oli puolueen ykkösteema ja 16 valtuustopaikalla puolue nousi paalupaikalle.

Seuraavissa vaaleissa 2012 tuli hieman takapakkia, kun jäätiin 12 valtuutettuun ja viimeisissä 2017 vaaleissa tuloksena oli 21,5 %:n ääniosuudella 9 valtuutettua.

Avoimena haavana on myös kahden viime vaaleissa Kokoomuksen listalta valitun valtuutetun loikkaaminen Liike Nytin lipun alle kesken kuluvan vaalikauden. Liike Nytin riveissä valtuustoon on pyrkimässä kuusi edellisissä vaaleissa Kokoomuksen listalla ollutta ehdokasta.

– Satamafuusio oli viisas ratkaisu. Satama on koko seudun kruununjalokivi ja Haminan satamassa on vireillä merkittäviä uusia hankkeita, jotka kypsyttyään tuovat meille lisää elinvoimaa ja työpaikkoja.

Juuri Haminan elinvoiman vahvistaminen on Hartikaisen mukaan puolueen keskeinen teema näissä vaaleissa.

– Haluamme lisätä vuoropuhelua kaikkien kotikaupunkimme kehittämiseen osallisten ja yritysten sekä kaupungin hallinnon kanssa. Monet tulevaisuuden mahdollisuudet ja uhkat ovat koko seudulle yhteisiä. Siksi meidän on panostettava myös kaupunkien väliseen yhteistyöhön.

– Vähemmän riitelyä ja enemmän yhteistyötä, siinä on ohjenuoramme kaupunkien yhteistyölle.

Hartikainen korostaa erityisesti yritysten toimintaedellytysten parantamista:

– Yritysten pitää voida sijoittua Haminaan ilman kynnyksiä. Meidän on kyettävä tarjoamaan yrityksille tontteja ja mahdollisuuksia. Sillä tavalla parannamme kaupungin vetovoimaa, joka taas luo sitten myös pitovoimaa, arvioi Hartikainen.

Kuntavaalit joudutaan nyt järjestämään ilman suuria vaalitilaisuuksia. Ei ole makkaranpaistoa toreilla eikä puhetilaisuuksia.

– Meidän on nyt lähestyttävä kansalaisia painetun ja sähköisen median kautta. Sosiaalinen media ottaa näissä vaaleissa myös merkittävän loikan.

Haminan Kokoomus

Haminan Kokoomuksen 23 kuntavaaliehdokasta kevään vaaleihin: Elina Harjama, tiedottaja; Petri Harju, DI, myyntipäällikkö; Veli-Matti Hartikainen, upseeri evp, museonhoitaja; Elina Inkeroinen-Lalu, FM, eduskunta-avustaja; Aki Järvenpää, DI; Arto Lahtinen, lehtori, yrittäjä; Hannu Leino, DI, eMBA; Satu Lille-Suurnäkki, lähihoitaja; Jarmo Metsänen, kapteeni evp; Jari-Pekka Myyryläinen, eläkeläinen; Milko Niemi, KM, sosiaali- ja terveysalan lehtori; Jari Puheloinen (sit.), konservatorion tiimipäällikkö; Santtu Pärssinen (sit), tuntiopettaja; Eeva Rautamaa, kunnallisneuvos; Marko Seppälä, yrittäjä; Jaana Suikkanen, KM, erityisopettaja; Ville Tolvanen, insinööri (YAMK); Jussi Urpola, yrittäjä; Sanna Vapalahti, yrittäjä; Riina Vartiainen, sairaanhoitaja (AMK); Mervi Visuri, kirjanpitäjä, yrittäjä; Carl Voigt, maisema-arkkitehti MSc; Tuija Vuoksiala, kuntohoitaja, hieroja.

Ehdokasasettelu jatkuu ja lista täydentyy 4.5. asti.