Mäntlahtelaisille toimitettua tienvarsikylttiä esittelevät Matti Seppälä (vas.), Jouko Sahala ja Kymenlakson kylät ry:n Elina Seppänen.

Mäntlahti on nimetty vuoden 2021 Kymenlaaksolaiseksi kyläksi. Valinnan on tehnyt Kymenlaakson kylät ry:n, Leader Sepran ja Pohjois-Kymen Kasvun edustajista koottu valintatoimikunta. Tiistaina valinnan vahvisti Kymenlaakson liiton maakuntahallitus.

Maakuntahallitus vahvisti samalla mäntlahtelaisen Jouko Sahalan Vuoden 2021 maaseututoimijaksi.

Mäntlahti on noin 100 asukkaan rannikkokylä Haminan itärajalla. Kylä on erityisen vilkas kesäisin, jolloin kylän asukasluku kolminkertaistuu ja rannassa odottavat 90 vene- ja laituripaikkaa täyttyvät. Perinteisen urheiluseuran Rannanpoikien, metsästysseuran ja osakaskunnan lisäksi kylässä vaalitaan ja tutkitaan perinteitä ja historiaa, tehdään taidetta ja julkaistaan Rannantaikaa-lehteä.

Kymenlaakson kylät ry:n toiminnanjohtaja Elina Seppänen sanoo, että pieni kylä on saanut paljon aikaan.

– Mäntlahden kylä ja sen yhdistykset ovat koonneet mukaansa kyläläisten lisäksi entisiä kyläläisiä ja kausiasukkaita. Moni kylän ulkopuolella asuva toimii kylän yhdistyksissä edelleen ja suuri osa maaseutuasumisen edistämiseen tähtäävistä toimista toteutuu kolmannen sektorin toimesta. Loma-asukkaat on pyydetty esimerkiksi mukaan hirvijahtiin, toteaa Seppänen.

– Valinnoilla halutaan lisätä kymenlaaksolaisten kylien ja toimijoiden tunnettuutta sekä kertoa alueen kylien tilasta ja esitellä niitä esimerkiksi maallemuuton ja maaseutumatkailun näkökulmasta.

Vuoden Kymenlaaksolainen kylä on valittu Kymenlaaksossa 90-luvulta alkaen. Mäntlahden kohdalle valinta osui nyt ensimmäisen kerran. Kannusjärvi – Kitula sai arvon vuonna 2018 ja Klamila 2006 sekä 2016.

Mäntlahden kylätoimijat ovat luonnollisesti mielissään kylän saamasta arvostuksesta.

– Uskomme, että tämä tuo hyvää pöhinää koko kylään, arvioi Matti Seppälä, joka toimi aktiivisesti Rannanpoikien hallituksessa.

Mäntlahden kylätoimintojen keskus on Rannanpoikien omistama seuratalo Toivola. Seuraväki on kunnostanut purkukunnossa ollutta taloa 1990-luvulta lähtien ja nyt talon puitteet kelpaavat juhlaan kuin juhlaan.

– Ensi vuoden aikana Toivolaan valmistuu Leader-rahoituksella pihakeittiö ja 170 m2:n patio. Tavoitteena on tehdä Toivolasta juhlapaikka kesäjuhlille. Toivolassa järjestetään myös kirpputoreja, teemailtoja, huutokauppoja, hirvipeijaiset sekä kulttuuritapahtumia, kertoo Seppälä.

Mäntlahden kylän urakkamies Jouko Sahala.

Jouko Sahalasta vuoden maaseututoimija

Rannanpoikien puheenjohtaja Jouko Sahala on ollut vuosikymmeniä Mäntlahden kylätoiminnan sielu. Juuri Sahalan ansiosta ryhdyttiin seuratalo Toivolan mittavaan kunnostusprojektiin Sahalan järjestettyä remonttiin rahoituksen.

– Minulla oli 1990 perustettu rakennusalan yritys, jonka jouduin 1995 ajamaan alas loukkaannuttuani vakavasti rakennustyömaalla. Aikaa on sitten riittänyt kylätoimintaan, sanoo Sahala.

Sahalan aikana on kylän talkooperinne elpynyt ja hänen johdolla seurantalo Toivolasta ja sen ympäristöstä on muodostunut Mäntlahden ja sen lähikylien kokous- ja juhlapaikka, jossa on ollut vuosittain lähes 100 tapahtumaa.

Sahala on toiminut monessa Mäntlahden kylän hankkeessa mm. Mäntlahden murroksen 275-vuotisjuhlassa vuonna 2017, kuvanveistäjä Sulo Mäkelän juhlallisuuksissa sekä Mäntlahden krh-muistomerkin 30 vuotisjuhlassa vuonna 2020 ja historiatyöryhmässä.

Vuonna 2017 Jouko Sahalalle myönnettiin Suomen kotiseutuliiton kultainen ansiomerkki.