Urheilutapahtuman tekee suureksi ja juhlavaksi tunnelma, jonka yleisö luo. Runsaan viikon kuluttua alkavien Tokion olympiakisojen tunnelmalta katkottiin siivet jo ennen avajaisia, sillä Japanin hallitus päätti, että yleisöä ei lasketa kisatapahtumiin lainkaan.

Varmemmaksi vakuudeksi maan hallitus päätti julistaa Tokioon ja Osakan suurkaupunkialueille sekä seitsemään muuhun hallintoalueeseen hätätilan, joka lopullisesti sulki kisapaikkojen ovet yleisöltä.

Monille urheilijoille selviytyminen olympiakisoihin on koko uran tärkein ja keskeisin tavoite. Huipputulokset ovat perinteisesti syntyneet kovassa kilpailussa kansanjoukkojen kannustaessa. Tokiossa kannustusta eivät valitettavasti saa huippusuorituksetkaan.

Olympialaisten omituisten ratkaisujen taustalla kummittelee korona. Japanissa tartuntaluvut ovat kovassa nousussa ja maassa pelätään tartuntojen yhä lisääntyvän olympiakisojen vaikutuksesta. Koronan vaaroja Japanissa korostaa vielä maan kehno rokotustilanne, kun vasta alle 4 % maan kansalaisista on saanut koronarokotteen.

Yli 80 % japanilaisista vastustaa maan hallituksen lailla kisojen järjestämistä, mutta Kansainvälinen olympiakomitea eivätkä Japanin kisajärjestäjät muuta mieltään.

Japanin pääministeriin on vedonnut korkea-arvoinen lääkärijärjestökin, mutta mikään ei auta.

Tokion olympialaiset piti järjestää jo vuosi sitten. Globaali koronatilanne oli silloin vielä tätä päivää pahempi ja syntyi päätös kisojen siirtämisestä vuodella. Olisiko pitänyt ottaa vielä toinen vuosi jatkoaikaa?

Korona varjostaa edelleen ihan kaikkea tekemistä, niin myös urheilua. Tokiossa maailman urheileva nuoriso kuitenkin kilvoittelee olympiamitaleista.

Onneksi on televisio, joka lähettää Suomeenkin massiivisen ohjelmapaketin. Tunnelmaa onkin vaikeampi välittää, siihen tuskin kykenee innostunut selostajakaan.

On Tokiossa koettu juhlahetkiäkin. Kesän 1964 olympiakisoista Suomi läksi kotimatkalle mukanaan repullinen mitaleita. Kirkkaimpina loistivat ampujien Väinö Markkasen ja Pentti Linnosvuon sekä keihäänheittäjä Pauli Nevalan kultamitalit.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja