Korona tuli viikonloppuna lähemmäs haminalaisia. Koronatesteissä käynyt mies ei ollut vielä saanut testitulostaan, silti hän päätti perjantaina tehdä ravintolakierroksen. Kierroksen jälkeen varmistui, että miehellä oli koronatartunta.

Ravintolavierailu ajoittui klo 19.30 – 20 ravintola Hallinkulmaan ja klo 20 – 22 sekä vielä puolen yön jälkeen klo 00 – 01 Gebardi Pubiin. Altistuneita oli lisäksi ravintola Seurahuoneella.

Ravintoloitten henkilökunta pitää miehen käyttäytymistä vastuuttomana. Ravintola, edes terassiravintola ei ole oikea paikkaa odottaa koronatestin valmistumista. Oikea paikka on vapaaehtoinen karanteeni ja tuloksen odottaminen.

Ravintolat tiedottivat koronatartunnasta varoittaen asiakkaitaan mahdollisesta altistumisesta ja tartunnasta. Facebook ei armoa tunne tartuntaa levittänyttä kohtaan.

Pelko altistumisesta ja mahdollisesta tartunnasta levisi myös lauantain pesisretkelle, HP:n fanibussin suunnatessa kohti Hyvinkäätä, kun bussiin tuli varmistus siitä, että baarikierroksella ollut mies oli saanut testissään positiivisen tuloksen.

Koronan deltamuunnos on erityisen hanakka tarttumaan. Kymsoten kehoituksen mukaan jokaisen altistuneen on ensisijaisesti tarkkailtava vointiaan ja jos oireet vähääkään viittaavat koronatartuntaan, on hakeuduttava testiin.

Kesäkuun futismatkailijat toivat Pietarista tuliaisinaan joukon tartuntoja. Oireettomat läksivät niitä myös levittämään ja tulos on tiedossamme: positiivisten tartuntojen määrä kippasi nopeasti kaksinkertaiseksi.

Vaikka rokotuskattavuus paranee koko ajan, koronan taltuttamisen perusteesit ovat ennallaan: käsihygienia kuntoon, riittävät etäisyydet ja sitten oireiden tultua välittömästi testiin.

Koronaa emme ole vielä selättäneet, siihen pystymme vain me kaikki yhdessä toimien!

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja