Ilman koronapandemiaa Haminassa elettäisiin parhaillaan kuumaa Tattoo-viikkoa. Kaupungin ja Tattoo-organisaation palvelut olisivat viritettyinä äärimmilleen vastaanottamaan yli 80 000 vierasta.

Tässä tilanteessa on kuitenkin katsottava eteenpäin. Viime vuodelle 2020 ohjelmoitu 16. Hamina Tattoo on yhä pitämättä. Koronatilanteen selkiintymistä on vain odotettava.

Kahdesti peruuntuneelle Hamina Tattoolle on jo varattu uudet päivämäärät. Tattoo siirtyy perinteisestä ajankohdasta elokuun alusta heinäkuun puoliväliin viikolle 28 ja päivämääriin 11. – 16.7.2022.

Uuden ajankohdan tapahtumalle on määritellyt Puolustusvoimat, Hamina Tattoon tärkein yhteistyökumppani. Siirrettynä heinäkuun puolivälin tienoille tapahtuma nivoutuu notkeasti Reserviupseerikoulun kurssien taitekohtaan. Majoitustilat ovat tuolloin tyhjillään valmiina vastaanottamaan kansainväliset soittokuntavieraansa.

Hamina Tattoon siirtyminen vuodella eteenpäin jo toisen kerran on kova isku tapahtumalle ja koko kaupungille. Kolme vuotta sitten 2018 Hamina eli Tattoon ytimessä kuumeisinta kesäaikaa. Tapahtumassa oli ennätysyleisö ja kiitoksia sateli joka suunnasta. Kansainväliset vieraat luonnehtivat tapahtumaa kautta aikojen parhaiten järjestetyksi Tattoo-tapahtumaksi ja kotimaiset vieraat olivat ällistyneitä tapahtuman monipuolisesta tarjonnasta.

Musiikki oli tietenkin keskiössä, mutta Haminassa Tattoon järjestelyihin osallistui laaja asukkaiden vapaaehtoiskaarti. Erityistä kiitosta ja huomiota sai Linnoituksen wanhat talot ry:n oivallus avata myös yksityispihat Tattoon vieraille. 15:ssä pihassa sai kokea elävää Haminan kaupunkihistoriaa, pihakonsertteja ja pop up -kahviloitten monipuolista tarjontaa.

Hamina Tattoon henki syntyy yhteisillä ponnisteluilla. Se on Haminassa osattu ennenkin ja siihen on valmistauduttu jo nyt myös kesän 2022 tapahtuman osalta.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja