Yhteisöllisyys ja aito paikallisen kulttuurin ja historian kunnioittaminen nostaa tällä viikolla Pitäjänsaarta ylös suuresta tuntemattomuudesta. Parikymmentä pitäjänsaarelaista pihaa avaa porttinsa ja kutsuu haistelemaan ja maistelemaankin saaren vanhaa historiaa. Tarjolla on taidegallerioita ja pop up -kahviloitakin.

Saariyhteisön arvo nousee astetta korkeammalle heti, kun väki itse herää näkemään oman yhteisönsä poikkeuksellisuuden. Alkuinnostus taisi löytyä viime kesänä suursuosion saaneesta saaren kirpputorista, joka on saanut yhä useammat asukkaat innostumaan yhteisestä toiminnasta.

Herättäjän tarvitsi kymmenisen vuotta sitten myös Linnoituksen vanha puutaloyhteisö. Yhdessä tekemällä asioita yhteisön maine läksi kiirimään muuallekin. Selkänojaksi löytyi yhteys Hamina Tattooseen, jonka kylkiäiseksi rakennettu Wanhat pihat -tapahtuma on saanut roimasti valtakunnallistakin  julkisuutta.

Pitäjänsaari on oma lukunsa. Vanha saaristolaisten luotsien, kalastajien ja merimiesten rakentama kyläyhteisö on omanlaisensa verrattuna kaikkiin Haminan kyliin. Pitäjänsaari on tunnettu myös suksimestareistaan, joille löytyi asiakaskuntaa ihan lähinaapureista. Ennen Tervasaaren sillan valmistumista 1949 matka saarelta kaupunkiin taittui talvisin useimmiten suksilla. Myös soutuveneitä on nikkaroitu monen talon pihapiirissä.

Yhteistä esimerkiksi Linnoituksen vanhoihin taloihin on rakennuskannan iässä, sillä myös Pitäjänsaarella on osattu vaalia omaleimaisuutta ja vanhoja rakennuksia. Paljon on rakennettu Pitäjänsaarellekin uutta, mutta pääasiassa vanhaa rakennuskantaa on vaalittu, korjattu ja nykyaikaistettu pieteetillä.

Vaikka Pitäjänsaari on kaupungista katsoen huutomatkan päässä, se on monelle ollut etäinen, vähän kuin yksityisaluetta. Tällä viikolla saari tulee lähemmäs kaikkia haminalaisia.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja