Haminan talousalueen uutislehti

Kuntapolitiikasta vaihtelua hevostilan isännöintiin

Hevonen viihtyy loimitettuna ulkotarhassa pakkasellakin, sanoo 11-vuotiasta lämminveriruuna Doveria tervehtimässä käynyt Kalervo Tulokas.

Emakot läksivät Kalervo Tulokkaan sikalasta vuonna 2010. Sianlihan kehnot hinnat sekä EU:n direktiivien paine pakottivat tuotantosuunnan muutokseen.

Entisessä sikalassa korskuukin nyt toistakymmentä hevosta.

– Kun kannattavuus emakkojen kasvattamisessa hiipui, työt eivät kuitenkaan vähentyneet. Töitä on toki hevosten kanssakin aamusta iltaan, mutta työt ovat kevyempiä, sanoo Tulokas.

Enimmillään Tulokkaan sikalassa Kannusjärvellä oli satakunta emakkoa ja 500 – 600 pikkuporsasta, jotka 10-viikkoisina siirtyivät kasvatussikaloille. Nyt tuo porsasralli on takana.

– 16:ssa tallipaikassamme on nyt pari omaakin hevosta. Ulkotarhoja meillä on 14:lle hevoselle ja tarhojen viereen tasatulla kentällä riittää ratsastajia joka päivälle.

Emakkoihin verrattuna hevonen on Tulokkaan mukaan sosiaalisempi.

– Talli on hevosenomistajille aina houkuttelevampi, kun kaikki ulkoiset puitteet ovat kunnossa. Hevosille on omien tallipaikkojen ohella myös asianmukainen pesupaikka. Valjaille ja muille tarvikkeille on oma huoneensa, valistaa Tulokas.

Kuntapolitiikka on aina ollut Tulokkaalle henkireikä arjen askareista. Vuosia kunnanvaltuustossa on kertynyt vuodesta 1980 lähtien. Haminan kaupunginvaltuustoa Tulokas on johtanut elokuusta 2002 lähtien.

– Omalla tavallaan rankkoja ovat myös luottamusmiestyöt. On paneuduttava valtaviin asiakokonaisuuksiin ja vastuunkantamisesta ei voi livetä.

Tulokas arvioi, että viime vuonna tehdyt kovat ratkaisut ovat syventäneet yhteisymmärrystä valtuustoryhmien kesken.

– Yhteinen tahtotila löytyi lomautuspäätöksen ja organisaation uudistamisen kautta. Ensi vuonna kaupungin henkilöstömitoituksen pitää olla organisaation mukainen. Siihen tavoitteeseen on vielä tehtävä töitä.

Kovien päätösten tavoitteena on turvata Haminan kaupungin talous, joka on nyt taipunut ylijäämäiseksi.

– Lähivuosien keskeisiä kehityskohteita ovat Tervasaari ja Lankamalmi. Tervasaarelle odotamme päänavaajaa investoijaksi. Alueen merkitys on Haminalle monella tavalla keskeinen myös asuinalueena.

– Lankamalmin alueella on erinomaista tilaa laajoillekin kaupallisille ja myös muille investoinneille.

Hakukoneyhtiö Googlen miljardi-investoinnit ovat Haminallekin isoja asioita. Sotaväellä on Haminassa edelleen suuri rooli:

– Kaupunkina Haminan tulisi pyrkiä antamaan täällä palvelleille varusmiehille ja -naisille entistä enemmän myönteisiä viemisiä kotiseuduilleen.

– Tämän vuoden näkyvin tapahtuma on yhä uudistuva Hamina Tattoo. Haasteista merkittävimpiä ovat sote sekä itsehallinoalueuudistus, jonka valmistelu on jo käynnissä.

Haminalaisilta Kalervo Tulokas toivoo positiivisempaa otetta arkeen ja tulevaisuuteen:

– Miksi ihmeessä liian monet kaivavat esiin aina päällimmäiseksi negatiivisia asioita! Haminassa ovat monet asiat hyvin, paljon paremmin kuin useimmissa lähikunnissamme, sanoo Tulokas.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös