Haminan kansalaisopiston rehtori Anna-Liisa Lavila avasi Haminan kansalaisopiston juhlakevään käynnistäneen näyttelyn.

Kuluva vuosi on Haminan kansalaisopiston juhlavuosi, sillä opisto täyttää 70 vuotta. Samalla juhlitaan Virolahden ja Miehikkälän opistotoiminnan 45-vuotista toimintaa Haminan kansalaisopiston osana.

Opiston juhlakevään avasi Kirjastogalleriassa avattu opiston kädentaitoryhmien juhlanäyttely.

Haminan kansalaisopiston opetusohjelma on aina ollut yleissivistävää, monipuolista ja värikästä. Opisto on jakanut tietoa, edistänyt luovuutta ja antanut virkistystä ja elinvoimaa kaikille.

Luovuus ja kädentaidot ovatkin yksi opiston perinteellinen painopistealue, luonnehti juhlanäyttelyn avajaisissa puhunut rehtori Anna-Liisa Lavila.

– Jo ensimmäisessä opinto-ohjelmassa aikoinaan oli piirustus ja tekstaus muiden yleissivistävien aineiden ohella, painotti Lavila.

Vähitellen tulivat mukaan muutkin käsillä tekemisen taidot, kuten kudonta, ompelu, kansanomaiset käsityöt, puutyöt sekä miehille että naisille, entisöintipiiri, metallityöt, taidekurssit, keramiikka ja esimerkiksi posliinimaalaus.

– Opiston kädentaitoryhmät tarjoavat jokaiselle jotakin ja välittävät hienolla tavalla käsillä tekemisen taitoja tuleville sukupolville. Se on erityisen tärkeätä nykyaikana, jolloin talous ja muut syyt karsivat näitä hyödyllisiä taitoja nuorten elämästä.

Rehtori Lavila sanoi, että on hienoa, että kansalaisopistolla on laaja kaarti taitavia opettajia, jotka väsymättä vuodesta toiseen osaavat innostaa oppilaita siihen käsityötaidon maailmaan, johon peruskouluilla ei nykyisin ole tarpeeksi resursseja.

– Nämä opettajat tuovat opintopiireihimme joka vuosi uusia ideoita ja uudistavat näin käsityöperinnettä. Pitkäaikaisten opettajien kädenjälki näkyy vielä vuosienkin kuluttua kaakonkulmalaisten kodeissa yksilöllisinä tekstiileinä, vaatteina ja huonekaluina, jotka on tehty omin käsin, luonnehti rehtori upeaa kestävää kehitystä.

Kädentaitojen näyttelyssä oli taidepiireistä mukana ensimmäistä kertaa Auno Hannulan vetämä Lasten ja nuorten kuvataidekoulu, joka kuuluu taiteen perusopetukseen ja toimii vasta toista lukuvuotta kansalaisopiston piirinä.

Japanilaista kalligrafiaa tuovat näyttelyyn Miwa Hämäläisen japanin kielen opiskelijat.

Rehtori Lavilan sanoja kuunteli myös kotkalainen taiteilija Timo Mähönen, joka toimii Haminan kansalaisopistossa taidepiirin opettajana.

– Tavallisissa ihmisissä on valtava määrä luovuutta ja dynamiikkaa. Kansalaisopistossa sivistys nousee ruohojuuritasolta ylöspäin. Se kyllä vaatii ammattitaitoisia ja innostuneita opettajia, arvioi Mähönen.

Haminan näyttelyyn, joka rakentui taiteilija Hannu Matilaisen ohjauksessa, voi tutustua tammikuun loppuun saakka. Haminasta näyttely siirtyy Virolahden kirjastoon, jossa se on esillä 15.3. – 3.4. Huhtikuussa näyttely pystytetään myös Miehikkälän uuden koulun tiloihin.

Haminan kansalaisopiston 70-vuotisjuhlaa vietetään Wanhan Työskin salissa 17.4.

Juhlanäyttelyn avajaisten musiikkiesityksen tarjosi Seija Kiiverin laajennettu harmonikkapiiri.

Lisää kuvia Facebookissa