Haminan talousalueen uutislehti

Hallitsematon maahanmuutto

Turvapaikanhakijoiden kiihtynyt vyöry itärajamme yli Venäjältä nostaa huolta etenkin senvuoksi, että toimintaan liittyy rikollisia piirteitä ihmiskaupan muodossa. Oman mausteensa huoleen tuo se, että toimintaa vähintäänkin koordinoi FSP eli Venäjän turvallisuuspalvelu yhdessä rajaviranomaisten kanssa.

Venäjältä ei ole perinteisesti pyrkinyt Suomeen lainkaan viisumittomia, mutta nyt tilanne on toinen. Maahanmuutto on aktiivisinta pohjoisen raja-asemilla Raja-Joosepissa ja Sallassa. Venäjä laskee rajalle ilman kummempia selityksiä tulijoita, joilla ei ole viisumia Shengen-alueelle. Jokainen Venäjälle matkustanut muistaa sen hartauden, jolla maan rajaviranomaiset kaikkiin matkustusasiakirjoihin aina tutustuivat.

Hallitsematon maahanmuutto on ollut mukana maamme riskianalyyseissä vuosikymmeniä. 25 vuotta sitten Puolustusvoimissa palvelleet muistavat pääesikunnan käskyn tarkistaa valmiudet hallitsemattoman maahantulon varalta. Silloin oli Neuvostoliitto hajonnut ja valta Venäjällä oli vain hatarasti Boris Jeltsinin käsissä.

Pääesikunnan käskystä laadittiin inhimilliset näkökohdat huomioon ottaen suunnitelmat, mihin maahanmuuttajien virrat ohjataan, majoitetaan ja miten heidät ruokitaan. Majoituskohteiksi määritettiin koulujen tilat ja Kaakkois-Suomessa mm. Harjun oppilaitos. Myös majoittaminen Valkjärvelle Puolustusvoimien omiin tiloihin oli esillä. Vastuu mahdollisessa tositilanteessa olisi ollut sodanaikaisella esikunnalla.

Kun Puolustusvoimat on ennenkin osannut varautua rajan ylittävään kriisitilanteeseen, siihen on varauduttu nytkin. Uhkakuva on nyt tunnistettavissa vähintään yhtä selvästi, kuin 25 vuotta sitten. Ne skenaariot ovat nyt arkipäivää.

Se on varmaa, että kun Venäjä rajapuomit avaa, Suomeen tulleita se ei enää takaisin vastaanota.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide