Haminan talousalueen uutislehti

Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto Haminassa myös työttömillä

Työttömien terveystarkastuksissa vuorottelevat terveydenhoitajien tiimi Eija Töytäri (vas.), Mikki Metsänen ja Anne Pekkola-Tilli. Kuvasta puuttuu tiimin neljäs lenkki Pirjo Poutanen.

Haminassa kannetaan huolta työttömien terveydestä ja hyvinvoinnista sosiaali- ja terveysministeriön antaman ohjeistuksen mukaan. Kaikilla työttömillä on halutessaan mahdollisuus päästä maksuttomaan terveydenhoitajan terveystarkastukseen.

– Palvelu on toiminut Haminassa vuoden verran ja se on koettu tarpeelliseksi, mutta asiakkaita voisi toki olla enemmänkin. Työttömillä voi olla monenlaisia asioita elämässään, jotka saattavat olla esteenä työllistymiselle, kertoo terveydenhoitaja Minna Haaja, jonka kautta ajanvaraukset terveystarkastuksiin kulkevat.

Terveystarkastuksessa käydään läpi asiakkaan terveydentila ja elämäntilanne sekä arvioidaan hänen työ- ja toimintakykyään. Terveystottumusten kartoittamisen yhteydessä on tarjolla terveysneuvontaa. Tarkastuksessa mitataan asiakkaan paino ja verenpaine sekä tarkistetaan rokotustiedot. Tarvittaessa asiakas ohjataan yksilöllisten tarpeiden mukaan näön ja kuulon tutkimuksiin sekä laboratoriokokeisiin.

Työttömien terveydenhuoltotiimiin kuuluu neljä terveydenhoitajaa, jotka vastaanottavat asiakkaitaan ajanvarausten perusteella Väylän tiloissa Pikkuympyräkatu 3 A:ssa (2. krs).

– Olemme saaneet asiakkailta hyvää palautetta. Moni on kertonut, että meidän vastaanotollemme on matalampi kynnys kuin terveyskeskukseen. Varaamme aikaa kullekin asiakkaalle puolitoista tuntia, jolloin on aikaa puhua asiat läpi rauhassa, kertoo terveydenhoitaja Mikki Metsänen.

– Asiakkaiden kanssa on käyty myös herättelevää keskustelua mm. alkoholista ja mielialakysymyksistä. Autamme asiakkaita tarvittaessa myös edellä mainittujen asioiden jatkohoitoon liittyvissä asioissa, valistaa terveydenhoitaja Anne Pekkola-Tilli.

Minna Haaja kertoo, että työttömien terveydenhoidossa on tavoitteena saada asiakas pitämään huolta itsestään ja ennaltaehkäisemään sairauksia.

– Liikunnassa Hamina tarjoaa laajat mahdollisuudet harrastamiseen. Sosiaalisin perustein asiakkaalla on mahdollisuus myös liikuntakorttiin, sanoo Haaja.

– Ihmisen sosiaaliset verkostot kaventuvat nopeasti, kun työttömyys pitkittyy. Hyötyliikunta on myös asia, jota korostamme asiakkaille, sanoo Metsänen.

Työttömien terveydenhuollon ajanvaraukset hoituvat Minna Haajan kautta. Ajanvarausohjeiden saamiseksi tulee olla yhteydessä TE-toimistoon.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli