Haminan talousalueen uutislehti

Pesäpallo vahvassa nousussa 110-vuotiaassa Ponnistuksessa

Musta-Jallun jäähiihtojen kiertopalkintoa esittelevät Tarja Partanen ja Tuomas Suortti.

110-vuotias Summan Ponnistus on palaamassa vanhan suosikkilajinsa pesäpalloilun pariin. Seuran joukkue on lähdössä mukaan ensi kauden maakuntasarjaan ja tyttöjen ja poikien pesisharjoitukset ovat käynnissä Pirttilässä, Summan Ponnistuksen omassa seuratalossa.

– Meillä oli 1990-luvulla neljäkin miesjoukkuetta, mutta sitten into vähitellen hiipui. Nyt ovat muutamat konkarit innostuneet uudelleen ja se vetää mukaan nuoriakin, sanoo Ponnistuksen varapuheenjohtaja Tuomas Suortti. Puheenjohtaja on Piret Byckling.

Ponnistus perustettiin 26.2.1906. 110-vuotisjuhlien aika on kesällä. Ponnistus perustettiin Topi Seppälän talossa nimellä Summan Voimisteluseura. Muutaman vuoden kuluttua nimeksi tuli Summan Ponnistus, jolla nimellä seura myös yhdistysrekisteriin kirjattiin.

– Vuonna 1911 seura liittyi Vehkalahden Veikkoihin, mutta jo kolmen vuoden kuluttua palattiin itsenäiselle tielle.

Summan Pirttilä on aina ollut seuran toiminnan keskus. Vuonna 1912 valmistunut Pirttilä seisoo Summan kartanolta vuokratulla maalla.

– Liikuntakerho toimii kolmessa ryhmässä. Maanantait on varattu tanhuryhmille, selvittää Tarja Partanen, Ponnistuksen sihteeri ja ohjaaja.

Kuntolentistä Pirttilässä pelataan torstaisin ja viikonloput on pyhitetty pesäpalloilijoille.

– Olemme virittäneet pesäpalloilijoille lyöntiverkon, johon käyvät lyömässä niin nuoret kuin vanhemmatkin, sanoo Suortti.

7–12-vuotiaille lapsille tarkoitettu askartelukerho kokoontuu myös Pirttilässä.

– Viikottain toimintaamme osallistuu satakunta lasta. Pirttilä on voimavara ja vuokraamme taloa myös ulkopuolisiin juhlatilaisuuksiin, kertoo Partanen.

110 vuoteen sopii useita lajeja, menestyksiä ja voittoja. Seuran maineikkain urheilija taitaa löytyä ihan ensimmäisiltä toiminnan vuosilta:

– Musta-Jallu eli Jalmari Seppälä voitti suomenmestaruuden hiihdossa vuonna 1909. Vuosikymmeniä järjestimme hänen kunniakseen Mustan-Jallun jäähiihdot. Kolmen seuran hiihdoissa ottivat perinteisesti yhteen Ponnistus sekä naapuriseurat Neuvottoman Tarmo ja Tavastilan Kiisto, kertoo varapuheenjohtaja Suortti.

– Pesäpallo tekee nyt vahvaa nousua. Olemme mukana valtakunnallisella tenavaleirillä 2017 niin tyttö- kuin poikajoukkueellakin. Miesten maakuntasarjajoukkueessa on tuttuja konkarinimiä kuten Jouni Kylmälä ja Simo Vanhala.

Tarkemmat tiedot Summan Ponnistuksen harrastuksista seuran kotisivuilta.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli