Haminan talousalueen uutislehti

Työpaikkojen luominen on tärkeää

Puolueen ja oman kannatuksensa parantamiseksi lähes jokainen puoluepoliitikko kertoo nyt olevan tärkeintä luoda uusia työpaikkoja, edistää yritystoimintaa ja supistaa julkishallintoa. Lisäksi tietenkin kaikkien tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut ja aluehallinto jokaisen toiveiden mukaiseksi. Kukaan ei kuitenkaan oikeasti kerro, miten nuo toimet tehdään ja miten ne työpaikkoja ja sen kautta toimeentuloa lisäävät. Mikäli puolueen kannatus uhkaa laskea todella dramaattisesti, pitää silloin tietenkin ehdottaa myös alkoholin vapaampaa saatavuutta.

Päämääriin on pyritty muuttelemalla läänien, maakuntien, poliisihallinnon, oikeuslaitoksen ja vankeinhoidon (rikosseuraamuslaitoksen) nimikkeitä, sijoituksia ja kokoonpanoja jatkuvasti. On myös ulkoistettu palveluja, eli lahjoitettu yhteiskunnan omistuksessa ja hallinnassa olevia toimintoja yksityisille yrityksille, jotka ulkomaisessa omistuksessa maksavat veronsa niin sanottuihin veroparatiiseihin.

Valtion esimerkkiä noudattaen kunnat ovat parhaan kykynsä mukaan seuranneet perässä siirtäen muun muassa sairaankuljetuksen, osin terveydenhoidon ja varsinkin vanhusten hoidon yksityisille yrityksille.

Maanpuolustuksesta ja poliisitoimesta ei ole vielä järjestetty tarjouskilpailua, johon voitaisiin saada hyvinkin kiinnostuneita toimijoita eri suunnilta. Maanpuolustuksessa sitä on toki kauan valmisteltu ja lopputulos lienee sama, kuin vastaavissa omaisuuden ja toimintojen siirroissa: palvelu huononee tai poistuu, hinta nousee moninkertaiseksi sekä työpaikat vähenevät ja loppuvat.

Oikeasti työpaikkoja ei voi luoda ja sellaista ei pidä edes yrittää. Tietenkin verovaroin voidaan väkeä palkata puuhastelemaan mitä hyvänsä, mutta aivan järjen vastaista on puhe yritysten velvollisuudesta järjestää ihmisille työtä. Yksityisen yrityksen ainoa ja myös lakimääräinen velvollisuus on tuottaa voittoa omistajilleen ja siihen ei sovi työn antajan rooli.

Yritykset ovat työn ostajia ja työn tekijät ovat työn myyjiä, jolloin tuon kaupan tulee olla molemmille osapuolille taloudellisesti hyödyllistä. Mikäli syntyy tuottavaa yritystoimintaa, jossa tuotanto edellyttää työvoiman käyttöä, työpaikkoja syntyy juuri niin paljon, kuin se on edullisimmillaan välttämätöntä.

Yhteiskunnalla (valtio, kunta) on monia velvoitteita, joiden hoitamisen se on perinteisesti järjestänyt itse, kuten esimerkiksi vanhusten hoidon, jonka ei tarvitse tuottaa voittoa. Perinteisessä kunnallisessa vanhustenhoidossa, jollainen oli kunnalliskotijärjestelmä, oli mahdollista palkata hoitohenkilöstöä ja niissä oli aiemmin viriketoimintana asukkaiden (jotka eivät olleet asiakkaita) tuottavaa työskentelyä koko yhteisön hyväksi palkatun henkilökunnan apuna.

Tuo järjestelmä tuotti osittain oman ylläpitonsa, mutta nykyisessä yksityisessä asiakaspalvelussa yritystoiminnan periaatteiden mukaan kaikki hoidetaan tietenkin voittoa tuottaakseen mahdollisimman kalliilla maksulla minimaalisin kuluin. Samansuuntaista on toiminta koko surullisen kuuluisassa SOTE-kentässä ja kouluissa. Järkevästi ja tehokkaasti hoidetuissa yhteiskunnan toimissa, sekä kannattavassa kilpailukykyisessä yritystoiminnassa tarvitaan palkattua työvoimaa, mutta kukaan ja mikään taho ei luo työpaikkoja työpaikkojen takia, tai ei ainakaan niin pitäisi tehdä.

Me jokainen voimme tosin olla apuna työllistämisessä olemalla suostumatta itsepalveluun. Silloin moniin tehtäviin täytyy palkata nimenomaisesti vähän koulutusta tarvitsevaa tai kouluttamatonta työvoimaa ja se ei varmasti vaikuta hintatasoon. Vai luuleeko joku ihan tosissaan kahvilayrittäjän laskevan kahvikupin hintaa asiakkaan palauttaessa itse juodun kuppinsa. Ei niin typerä ihminen voi ryhtyä yrittäjäksi, mutta tietenkin fiksu yrittäjä teettää kaiken mahdollisen työn asiakkailla, jolloin ei tarvitse palkata työvoimaa ja tuotto eli kate suurenee.

Muuten olen siinä luulossa, että hyvin suuri osa mielenosoituksissa TYÖTÄ -kylttejä kantavat voisivat olla rehellisiä ja kantaa kylttejä, joissa on teksti RAHAA! Ehkä juuri siitä syystä puoluepoliitikot ovatkin keksineet kansalaispalkan, jonka saa työtä tekemättä. Hieman ihmettelen, kuka sen maksaa, mutta todennäköisesti siihenkin löytyy pätevä selitys. Ehkä maksaja on valtio, kunta, tai EU.

P.S. Haminan kaupungin päättäjät näyttävät olevan ”työllistämässä ja kehittämässä palveluja” rakentamalla toimivan Kauppatorin kauppiaiden ja asiakkaiden tahdon vastaisesti kalliilla hinnalla yhtä hyväksi ja kauniiksi Raatihuoneen vierestä poistuneen ja siihen ilmeisesti palautettavan kuttaperkkapömpelin kanssa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus