Haminan talousalueen uutislehti

Yli-ikäinen autokanta Suomen murheena

Katsastajan kannalta ihanneasiakas on sellainen, joka käyttää autonsa katsastusremontissa ja -huollossa ennen auton tuomista leimattavaksi, selvittää Ali Kanerva.

Vaikka autojen luotettavuus kehittyy koko ajan oikeaan suuntaan, monessa automerkissä esiintyy jopa hylkäykseen johtavia vikoja jo ensimmäisessä katsastuksessa. A-katsastus on tilastoinut autojen katsastusvikoja vuodesta 2009 lähtien ja havaittujen vikojen määrä on kasvussa.

– Kun 2009 havaittiin keskimäärin 108 vikaa jokaista sataa katsastusta kohti, viime vuonna vikojen määrä nousi 113:een, kertoo A-katsastuksen paikallispäällikkö Ali Kanerva.

Suomen ilmastolliset olosuhteet ovat haasteellisia autojen kestävyydelle.

– Erityisesti maamme olosuhteet näkyvät jarrujen mekaanisten osien sekä etuakselistojen ja ohjauslaitteiden nivelten kulumisena, joihin uudehkojenkin autojen hylkäysperusteet pääsääntöisesti liittyvät, sanoo Kanerva.

Vaikka vikaisuutta löytyy uudehkoissakin autoissa, vikaisuus moninkertaistuu merkistä riippuen autojen iän mukana.

Maamme autokanta ikääntyy koko ajan. Kun autokannan keski-ikä on yli 11 vuotta, ikä yhdessä ilmasto-olosuhteiden kanssa tuo lisää riskejä liikenneturvallisuuteen. Esimerkiksi Saksassa ei yli 5–6-vuotiaita autoja juuri ole liikenteessä.

– Katsastusjärjestelmämme kuitenkin toimii hyvin, sillä teknisten vikojen osuus onnettomuustilanteissa on pysynyt alhaisella tasolla. Suurin syy onnettomuuksiin löytyy edelleen ratin ja penkin välistä, arvioi Kanerva.

A-katsastus katsasti Suomessa viime vuonna kaikkiaan 760.000 henkilöautoa. Katsastuksissa autoista hylättiin ensimmäisellä kerralla 24,1 %. Vuodesta 2000 lähtien hylkäysprosentti on keikkunut välillä 24 – 27 %. Katsastettujen autojen keski-ikä oli viime vuonna 12,7 vuotta ja autojen keskimääräinen mittarilukema oli 186.000 km. Vuonna 2014 mittarilukema oli keskimäärin 182.000 km.

Kymenlaaksossa A-katsastus katsasti viime vuonna 35.000 henkilöautoa. Autoista hylättiin ensimmäisellä kerralla 26,7 %, kun vuonna 2014 hylättyjä oli 276,2 %.

– Yleisimmät hylkäykseen johtaneet viat olivat Kymenlaaksossa samoja, kuin valtakunnallisessa tilastossakin: käyttöjarru, pakokaasupäästöt, etuakselisto, seisontajarru ja ohjauslaitteet, pelkistää Kanerva.

Katsastusten merkkikohtaisiin vikatilastoihin voi tutustua osoitteessa: https://www.a-katsastus.fi/vikatilasto.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli