Haminan talousalueen uutislehti

Ei anneta pelolle valtaa

Viime viikko oli hiljainen viikko. Terroriteot mykistivät Euroopan. Pelko tai ainakin suuri epävarmuus hiipii mieliimme monelta suunnalta. Eurooppa ei ole enää Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen jälkeen sama turvallisuuden maanosa, joka se on saanut olla vuosikymmenten ajan. Pelolle ei kuitenkaan kannata antaa valtaa.

Terrorismin tavoitteena on pelon ja epäluulojen levittäminen, se sanottiin ääneen jo Pariisin iskujen jälkimainingeissa. Nyt jo näyttää siltä, että siinä on onnistuttu pelottavan hyvin.

Esimerkistä käy eduskunta-avustaja Terhi Kiemungin (ps) virpomassa olleisiin muslimilapsiin kohdistama ja kohuttu halveksunta. Hän pilkkasi palmusunnuntaiviikonloppuna Facebook-päivityksissään virpomassa olleita muslimityttöjä muun muassa näiden hijab-huiveista. Nämä muslimivihan levittäjät pelaavat suoraan terroristien pussiin.

Kun terroriteot jatkuvat jatkumistaan, tärkein kysymys on se, voidaanko viattomiin ihmisiin osuvaa terrorismia ja väkivaltaa ehkäistä tai vähentää jotenkin? Tässä joitakin pohdintoja:

Terrorismia voidaan ainakin tylsyttää lisäämällä jo nyt tuskastuttavia turvatoimia lentokentillä ja muissa otollisissa iskukohteissa ja lisäämällä verkko- ja puhelinvalvontaa sekä ylipäätään tiivistämällä viranomaisyhteistyötä yli maiden rajojen. Monet näistä toimista rajoittavat kuitenkin myös tavallisten kansalaisten vapautta.

Ehkäisykeinojen valikoimaan kuuluvat myös sotatoimet terrorismin alkulähteillä. Näin tehdäänkin paraikaa muun muassa Syyriassa, Irakissa, Afganistanissa ja Jemenissä. Sotatoimien tulokset ja etenkin seuraukset ovat kuitenkin kyseenalaisia. Väkivalta ei ole koskaan hyvä ratkaisu, mutta terroristit ovat näyttäneet, että muut keinot heidän kanssaan ovat aika lailla pois suljettuja. Isisin terroristit ovat vieneet väkivallan niin hurjalle tasolle, etteivät he jätä muuta mahdollisuutta.

Sotatoimet ovat kuitenkin vain yksi osa ratkaisua. Ne tarvitsevat aina tuekseen niin sanottua siviilikriisinhallintaa, jolla sodan hajottamia yhteiskuntia autetaan takaisin jaloilleen. Siviilikriisinhallintakaan ei kuitenkaan tuo välttämättä kestäviä ratkaisuja.

Ei kai olekaan olemassa helppoja vaihtoehtoja terrorismin kitkemiseksi, eikä siinä varmastikaan onnistuta täysin koskaan.

Suomi on kuitenkin vielä aika kaukana maailman suurista ongelmista ja saamme elää täällä suhteellisen pelottomasti. Itse en aio myöskään vähentää matkustelua tai maailmalla liikkumista terroriuhan vuoksi. Ainoat asiat, joista mielestäni kannattaa kantaa huolta, ovat sellaiset asiat, joihin voimme itse valinnoillamme vaikuttaa ja joita voimme teoillamme muuttaa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide