Haminan talousalueen uutislehti

Asuntokaupan ja rakentamisen odotetaan kääntyvän kasvuun

Asuntojen myyntiajat ovat pitkittyneet ja hinnat laskeneet. Myös rakentaminen on ollut alavireistä. Nyt kuitenkin povataan asuntokauppojen vilkastumista ja toivotaan myös uudisrakentamisen elpymistä.

Haminan kaupunginarkkitehti Vesa Pohjola uskoo, että taloustaantuman pohja on nyt ohitettu, ja hän toivoo, että nyt päästäisiin eteenpäin myös Tervasaaren rakentamisessa.

Tervasaaren rakentamisen kilpailutus oli tarkoitus käynnistää jo viime vuonna, mutta Vesa Pohjola sanoo, että se jäi tekemättä, koska rakennusliikkeillä ei ollut riittävää halukkuutta rakentamiseen eikä tontteja ruveta luovuttamaan varastoonkaan.

Kerrostalojen rakentaminen Tervasaareen aloitetaan kortteleista 83 ja 84, jotka sijoittuvat Kubbenkadun vastakkaisille puolille.

– Se on useamman vuoden projekti, jolloin kortteliin 83 tulee kuusi ja kortteliin 84 kolme asuinkerrostaloa ja kilpailutuksessa valitaan useampi kuin kaksi rakentajaa. Kun saadaan varmuus toteutushalusta, aletaan alueen infran rakentaminen, sanoo Pohjola.

– Ennen syksyä kartoitetaan rakennusliikkeiden kiinnostus uudestaan. Jos halukkuutta on riittävästi, kilpailutus käynnistetään vielä tänä vuonna.

Kaupungingeodeetti Aki Oksanen sanoo, että tiedustelujen perusteella omakotitalotonttien luovutukset kasvaisivat ainakin viime ja edellisestä vuodesta. Viime vuonna myytiin kolme ja 2014 kaksi tonttia. 2011 ja 2012 luovutuksia oli selvästi enemmän.

– Tänä vuonna on tehty jo yksi kauppa ja kolme varausta. Tiedusteluja on myös ollut aika paljon. Kyselyjä on tullut pääosin paikkakuntalaisilta, mutta tiedustelijoita on ollut myös Lappeenrannasta ja Tampereen suunnalta, sanoo Oksanen.

Rivitalotonteista ei ole alkuvuoden aikana tehty yhtään varausta eikä viime vuonnakaan myyty yhtään rivitalotonttia.

Kymen Asunto Agenttien yrittäjä Teijo Korpela sanoo, että asuntokauppa käy kuitenkin kohtalaisesti.

– Vuotuiset kaupat ovat pysyneet meillä viimeiset viisi vuotta suurin piirtein samoissa lukemissa. Erot ovat olleet +/- viisi.

– Myytävien asuntojen määrä on kuitenkin kasvanut roimasti ja erityisesti peruskorjausta vaativien asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet ja hinnat laskeneet. Myyntiajat voivat olla useita kuukausiakin, paljastaa Korpela.

– Kevät on kuitenkin nyt vauhdittanut myyntiä. Viime kuussa kaupankäynti piristyi jo merkittävästi, mutta minne asti se jatkuu, jää nähtäväksi. Muualla povataan parempia näkymiä, mutta Haminassa huono työllisyystilanne on syy hitaaseen kaupankäyntiin, pohtii juuri 16-vuotissynttäreitä viettäneen Asunto Agenttien Korpela.

– Myyntihinnat ovat laskeneet vuodesta 2012 alkaen. Nopeinta pudotus on ollut viimeisen kahden kokonaisen vuoden aikana.

Korpela sanoo, että keskimääräistä neliöhinnan laskua ei pysty sanomaan, koska pienelläkin alueella erot voivat olla isoja.

– Ja on yhä asuntoja, jotka menevät kaupaksi viikossa tai parissa, mutta ne ovat käymässä yhä harvinaisemmiksi.

– Jo kymmenen tuhannen euron perusparannus vaikuttaa hidastavasti kauppoihin. Keittiön ja pesuhuoneen remontissakin menee helposti 15.000 euroa. Perusparannusta kaipaavissa kohteissa myyntiaikoja hidastaa sekin, että pankit ovat muuttaneet rahoituskäytäntöjään, eivätkä kovin helposti myönnä remonttilainaa asuntolainan päälle.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide