Haminan talousalueen uutislehti

Kansalaisopistojen järjestämällä koulutuksella on suuri merkitys

Rehtori Anna-Liisa Lavila sai 30-vuotisansiomerkin ja joogaopettaja Auli Aitoranta 40-vuotisansiomerkin. Kotkalainen Aitoranta on opettanut joogaa myös Kotkassa ja kertoi, että kävi ensimmäisellä ohjaajakurssilla Saarijärvellä vuonna 1971. Aitoranta myös suosittelee joogaa kaikille ja sanoo tekevänsä joka päivä omat harjoituksensa kotona kansalaisopistossa pitämiensä tuntien lisäksi. – Jooga opettaa kehon ja mielen hallintaa ja pitää kropan kunnossa.

Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen korosti Haminan kansalaisopiston 70-vuotisjuhlassa kansalaisopistojen järjestämän koulutuksen merkitystä, joka nousee esille useista viimeaikaisista tutkimuksista.

– Vapaaehtoinen, ei-ammatillinen koulutus lisää opiskelijoiden itseluottamusta, hyvinvointia ja sosiaalisia verkostoja. Opintojen ansiosta muun muassa suvaitsevaisuus ja luottamus kanssaihmisiin kasvavat ja opiskelijat kiinnittävät enemmän huomiota terveyteensä. Tämä nousee esiin Benefits of Lifelong Learning -tutkimuksesta, jossa arvioitiin kymmenessä Euroopan maassa kursseihin osallistuneiden aikuisten kokemia muutoksia, sanoi Nuottanen.

Suomessa on ollut erittäin ansiokasta kansalais- ja työväenopistotoimintaa jo yli 117 vuotta. Ensimmäinen työväenopisto perustettiin Tampereelle 1889. Nyt kansalaisopistoja on 187 ja yksittäisiä opiskelijoita on vuosittain 640.000-650.000. Opiskelijamäärät ylittivät jo muutama vuosi sitten peruskouluissa opiskelevien määrän.

Haminan kansalaisopisto aloitti toimintansa 1946 nimellä Haminan työväenopisto. Nimi muutettiin kansalaisopistoksi 1964. Opistossa on vuosittain noin 5.000 opiskelijaa ja noin 80 tuntiopettajaa.

Opiston rehtori Anna-Liisa Lavila heitti 70-vuotisjuhlassa opiston tulevaisuudennäkymistä pallon kaupungin päättäjille.

– Kehotan teitä tutustumaan kansalaisopiston arjen työhön ja sen laajuuteen. Opiston tarpeita ei pidä vähätellä ja sivuuttaa päätöksenteoissa. Ne tarpeet koskevat kaikkien alueemme asukkaiden hyvinvointia, sanoi Lavila.

– 70-vuotias kansalaisopisto on ainoa taho joka tarjoaa opetuksen ja paljon muuta toimintaa asukkaiden tarpeiden ja toiveiden pohjalta alueellamme asiantuntevasti ja edullisesti, vain viiden päätoimisen työntekijän voimin.

Suuri ongelma on opiston toimitiloissa. Omaa taloa ei opistolla ole koskaan ollut, vaan kaikki tilat vuokrataan vuosittain aina uudelleen esimerkiksi kouluilta ja muilta kaupungin omistamilta paikoilta. Tämän vuoksi esimerkiksi erikoisluokkia on vaikea saada, koska muitakin tarvitsijoita on.

– Opiston pieni toimisto on toistaiseksi Kirkkokadulla, mutta muutosta on taas ilmassa. Tarvitsemme ehdottomasti oman pysyvän toimiston ja toimistosihteerin, koska meillä on laaja asiakaskunta ja nimenomaan kansalaisopistoille tarkoitettu oppilashallinto-ohjelma, joka eroaa kaupungin muiden toimialojen ohjelmista täysin. Ohjelma vaatii jatkuvaa tietojen päivitystä ja seurantaa ja ainakin yhden henkilön osaamisen, painotti Lavila.

Kansalaisopiston juhlassa päästiin nauttimaan myös opistolaisten esityksistä ja pitkäaikaiset opettajat saivat Kansalaisopistojen liiton myöntämän ansiomerkin kiitokseksi sinnikkäästä työstä. Osa ansioituneita opettajista oli saanut merkkinsä jo aiemmin Virolahden osaston 45-vuotisjuhlassa tai Miehikkälän osaton 45-vuotisjuhlassa.

Ansiomerkkien saajat

40-vuotisansiomerkki: Aitoranta Auli, jooga; Puuperä Anna-Maija, musiikki

30-vuotisansiomerkki: Harjula Mika, musiikki, säestys; Lavila Anna-Liisa, rehtori, kieltenopettaja; Partanen Tarja, kansantanssit; Riivari Veijo, liikunta; Saarilehto Malle, viro; Värri Sirkka-Liisa, posliininmaalaus.

20-vuotisansiomerkki: Hartikainen Natalia, venäjä; Juselius Anne, käsityöpiirit; Karvanen Sanna-Maija, liikunta; Kiiveri Seija, päätoiminen musiikinopettaja; Kouki Juhani, päätoiminen tietotekniikan opettaja; Piispanen Jarmo, liikunta; Seppälä Tuula, pianonsoitto; Suominen Pertti, puutyö, metallityö; Suntio Jouko, näytelmäpiirit; Raussi Vuokko, englanti; Teräslahti Tuija, liikunta; Maaskola Merja, englanti, musiikki; Piironen Stina, päätoiminen kieltenopettaja; Hannula Auno, kuvaamataito, taiteen perusopetus.

15-vuotisansiomerkki: Hyle Päivi, ilmaisutaito, teatteri, taiteen perusopetus; Malmi Markku, musiikki; Hovi Marja-Liisa, lavatanssi; Mähönen Timo, taidepiirit; Westerholm Pekka, musiikki; Huopainen Kai, musiikki, kuoronjohto; Markelov Viktor, taidepiirit; Korchenko Elena, taidepiirit; Ojala Marja-Terttu, ikäihmisten taidepiiri; Alhanen Juhani, tietotekniikka; Mattila Päivi, itämainen tanssi.

10-vuotisansiomerkki: Kanerva Merja, pitsinnypläys; Munukka-Airaksinen Sanna, posliininmaalaus; Suortti Viktoria, venäjä; Palmu Nanda, chindo.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide