Haminan talousalueen uutislehti

Torikauppiaat rivit tiiviinä yleissuunnitelmaa vastaan

Haminan torin kauppiaita palaverissaan vas. Tomi Kaistala, Pekka Mäkelä, Kaisa Mäkelä, Kaisa Junninen, Merja Mäkelä, Matti Kunnari, Eija Kunnari ja Leila Pitkänen.

Haminan torikauppiaat eivät hyväksy torin yleissuunnitelmaa, joka läpäisi jo viime keväällä kaupunginvaltuuston. Torikauppiaat ovat keräämässä adressiin nimilistaa vaatimuksenaan suunnitelman ottaminen uuteen valmisteluun. Nimien keruu alkaa kevätmarkkinoilla.

– Vaadimme, että kaupunginvaltuusto kumoaa kerran tekemänsä päätöksen. Jos torin kehittäminen käynnistyisi sen paperin mukaan, se merkitsisi lopun alkua torikaupalle, monille torikauppiaille ja Haminan kaupungin kesän suurimmalle vetonaulalle, sanoi Eija Kunnari, yksi torikauppiaista.

– Kuolinisku tuon suunnitelman toteutuminen olisi Haminan torille, täräytti Pekka Mäkelä.

Torikauppiaiden mukaan yleissuunnitelma on suurellinen eikä ota lainkaan huomioon torikaupan tarpeita. Kiinteiden myyntimökkien tuominen torille ei saanut keltään myötätuntoa.

– Kehittämisen painopisteitä ovat sähkön ja vesipalvelujen tuottaminen kauppiaille sekä toimiva wc-ratkaisu. Yleissuunnitelman mukaan torin myyntiala putoaisi jopa kuudesosaan nykyisestä, sanoi Kaisa Mäkelä.

Sanan säilä viuhui perjantaina torikauppiaitten palaverissa. Torin yleissuunnitelma sai tuomion jokaiselta.

– Haluamme tehdä yhteistyötä kaupungin kanssa. Sitä yhteistyötä ei ollut lainkaan, kun torisuunnitelmaa ajettiin eteenpäin kuulematta lainkaan torikauppiaita, ainoita torin ammattilaisia, ihmetteli Pekka Mäkelä.

– Torin kehittämisen ohjausryhmässä torikauppiailla oli paikka, mutta se olisi pitänyt olla suunnittelutyöryhmässä, pohti Leila Pitkänen.

Torikauppiaitten yhteinen kanta on, että tori tulee paremmaksi pieniä asioita kehittämällä ilman, että myyntialuetta dramaattisesta rajataan.

– Suurista ratkaisuista tärkein on vessa-asian järjestäminen. Kesäkaupunki Hamina ansaitsisi myös uuden torilavan, sillä nykyinen on kaikilla mittareilla mitaten aivan luokaton, arvioi Erja Husu.

Kevätmarkkinoiden yleisölle tarjotaan allekirjoitettavaksi adressia, joka aikanaan esitellään perusteluineen kaupungin johdolle. Adressin allekirjoituspiste on ainakin Torikahvila Troikan tienoilla, mutta allekirjoitusta varten paperia voi kysyä muiltakin torikauppiailta.

Kaavailuissa on myös kuntalaisaloitteen tekeminen. Sen allekirjoittaminen on aikanaan mahdollista netissä.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli