Haminan talousalueen uutislehti

Biokaasulaitoksen laajennus jo suunnitteilla

Haminan Energian 10 vuotta sitten ideoitu biokaasulaitos vihittiin maanantaina Virolahden Vahterikonkankaalla. Noin 5 miljoonan euron laitos tuottaa biokaasua 15–20 GWh vuodessa noin 1.500 – 2.000 kaasuauton tarpeisiin.

Yksi tyytyväisimmistä oli Haminan Energian toimitusjohtaja Timo Toikka.

– Pitkä suunnitteluvaihe ja eri laitoskonseptien haarukointi ovat olleet eduksi hankkeelle. Nyt toteutettu laitospaikka ja etenkin valittu tekniikka on hioutunut parhaaksi mahdolliseksi, sanoi Toikka vihkiäisissä.

– Tällä hetkellä kiertotalouden ja biokaasun tuottaminen on moninkertaisesti tärkeämpää kuin kymmenen vuotta sitten. Omalla biokaasu- ja tuulienergiatuotannolla pystymme vastaamaan kriittisimpiinkin asiakasvaatimuksiin.

Uuden biokaasulaitoksen jätteenkäsittelykapasiteetti on 19.500 tonnia/vuosi. Raaka-aineesta 1/3 on peltobiomassaaa, 1/3 erilliskerättyä biojätettä ja viimeinen kolmannes elintarviketeollisuuden sivuvirtoja ja keskuskeittiöiltä saatavaa jätettä.

– Positiivinen kiinnostus niin viljelijöiden kuin muiden raaka-aineen toimittajien keskuudessa yllättivät. Kiinnostus on ollut niin valtavaa, että suunnittelemme parhaillaan laitoksen laajentamista.

Investoinnin toteutumisessa suuri merkitys on ollut työ- ja elinkeinoministeriön 28 %:n investointituessa.

Omaa tyytyväisyyttään ei salaillut myöskään laitoksen toimittaneen BioGTS Oy:n toimitusjohtaja Mika Rautiainen. Mies oli onnellinen sekä ylpeä.

– Tämä on Suomen ensimmäinen teollisen luokan biolaitos, olemme kulkeneet kehitystyössä pitkän matkan, sanoi Rautiainen jakaen kiitosta omalle tiimilleen sekä myös Haminan Energialle.

– Nyt toimiva laitos on tyyppinsä 11:s versio. Haminan Energialla on ollut sitkeyttä ja uskoa meihin. Biokaasun tuotannossa on tässä mukana koko ketju raaka-ainehankinnasta omaan kaasuverkkoon.

Vahterikonkankaan biokaasulaitos on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota. Tutustumisryhmiä on käynyt kaikista maanosista.

– Kehitys menee oikeaan suuntaan, kun valtiovalta tukee tämäntyyppisten laitosten rakentamista, arvioi toimitusjohtaja Rautiainen.

Valtiovallan tervehdyksen juhlaan tuonut sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula.

– Ilmastopäästöt on saatava nollaan vuoteen 2050 mennessä. Tämä ei jää maamme viimeiseksi biokaasulaitokseksi, vakuutti Rehula.

Puheenvuoron sai myös presidentti Obaman ensimmäisen kauden Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck, joka on asettunut toimikautensa päätyttyä Suomeen toimien mm. Aalto-yliopiston luennoitsijana.

Ympäristöasioihin erikoistunut liikemies-juristi on mm. perustanut hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävän järjestön.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli