Haminan talousalueen uutislehti

Mennään maakaasulla

Haminan Energialla oli juhlan paikka, kun Vahterikonkankaan biokaasulaitos vihittiin Virolahdella. Haminan kaupungin omistama yritys on jälleen osoittanut ennakkoluulottomuutensa uusiutuvan energian kehittämisessä ja uustuotannossa.

Aina kaikki ei ole mennyt ihan kuin Strömsössä. Haminan Energialla oli muutama vuosi sitten mittavat suunnitelmat tuulivoiman rakentamisessa, alueita tuulipuistoja varten katsastettiin pitkin itäistä rannikkoamme ja vähän sisämaastakin. Lupabyrokratia oli kuitenkin lopulta ylivoimainen kynnys. Kun vastassa olivat rannikkojen asukkaat ja lomailijat, luontoväki sekä väkevimpänä puolustusvoimat, suurimmat suunnitelmat jouduttiin hautaamaan. Haminan Energia ehti rakentamaan kuitenkin kuusi tuulivoimalaa Haminan alueelle.

Tuulivoiman vastustajien vyölle ripustettiin sitten myös tuulivoimalatehdas WinWindin päänahka: yrityksen massiiviiset kasvunäkymät ammuttiin alas ja ne vaipuivat lupabyrokratian syövereihin.

Haminan Energia on maamme energiayhtiöistä kiistatta innovatiivisimpia. Vastavihityn biokaasulaitoksen jatkosuunnitelmat ovat jo käynnissä ja Haminan satamaan sijoittuvan nesteytettyä maakaasua tuottavan Lng-laitoksen rakennustyöt alkavat viimeistään vuodenvaihteen jälkeen.

Haminan Energian satsaukset maakaasuun alkoivat jo 1980-luvun alussa, kun silloin vielä kaupungin liikelaitoksena toiminut yhtiö aloitti maakaasuverkoston rakentamisen asutuksen ja teollisuuden tarpeisiin. Maakaasu vetää jatkossa yhä paremmin, kun verkostoon tuotetaan myös omaa biokaasua ja aikanaan myös nesteytetystä Lng:stä tuotettua maakaasua.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus