Haminan talousalueen uutislehti

Lapin turistikeskus kouli Vilmaa ja Emiliaa työelämään

Vilma Risu (vas.) ja Emilia Haaja hakivat työtuntumaa Lapin maisemista hotellikompleksi Hullun Poron keittiöistä.

Emilia Haaja ja Vilma Risu ovat reippaita nuoria naisia, joiden elämänura tuoksuu hyvältä ruoalta ja keittiöltä. Emiliasta ja Vilmasta tulee keväällä Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston Haminan kampuksen päättäjäisissä kokkeja. Takana on silloin menestyksellinen kolmen vuoden opintaival.

Kun opiskelu ammattiopistossa on vuoroin työssäoppimista, vuoroin ammattiopintoja, opiskelija saa selkeän kuvan ja monipuolisen opin siitä, mitä alalla työskentely oikeasti on.

– Olen vakuuttunut, että valintani on ollut oikea, sanoo haminalainen Vilma.

Vilma ja Emilia olivat sydäntalvella kuusi viikkoa Levillä ravintolakompleksi Hullussa Porossa työharjoittelussa. Emilia sanoo, että tuo kuusi viikkoa opetti paljon.

– Jouduimme välittömästi kiireiseen työrytmiin. Päivät olivat pitkiä, mutta osaamistamme arvostettiin ja meihin luotettiin, kertoo virolahtelainen Emilia.

Hullu Poro on suuri työllistäjä Lapissa. Talossa käy vuoden aikana satoja työssäoppijoita oppimassa ja syventämässä ammattitaitoaan.

– Aikaisemmilla jaksoilla olen ollut työssäoppimassa mm. Puistokahvilassa ja Raati-Cafe Kanelissa. Nyt sain valtavasti kokemusta kiireisen keittiön arkisesta työstä, arvioi Vilma.

– Valmistumme toukokuussa, kesäksi minulla on jo työpaikka ja virityksiä on työpaikasta sen jälkeenkin.

Hullussa Poroissa neitoset saattoivat tavata maankuuluja taiteilijoita.

– Olihan noita taiteilijoita aina Antti Tuiskusta lähtien. Hänelle olimme tarjoilemassa kerran lounastakin, paljastaa Emilia.

Ekamin Haminan kampuksen kokkilinjan työssäoppimisesta vastaava opettaja Seija Uusitalo sanoo, että on tärkeää, että opiskelijalla on perustaidot kunnossa, kun hänet lähetetään työssäoppimisjaksoille.

– Työelämän haasteet ovat harjoitusjaksoilla kiireisiä, mutta kiirettä löytyy kyllä omasta keittiöstämmekin, arvioi Uusitalo.

Ekamin kokkilinjalla on hyvä maine kouluttajana. Kokiksi valmistuneilla on hyvät työllistymismahdollisuudet ja mahdollisuudet myös jatko-opintoihin.

– Viime keväänä meiltä kokiksi valmistunut Kasperi Niemelä pyrki ja pääsi jatkamaan Haaga-Helia ammattikorkeakouluun opiskelemaan restonomiksi. Keittiötaidot eivät mene koskaan hukkaan ja monet löytävät keittiöstä myös elämänuran, tähdentää Seija Uusitalo.

Ovi on avoinna syksyn opintoihin

Ekamin kampuksen hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnossa eli kokin tutkinnossa on 18 aloituspaikkaa. Kaikki aloituspaikat eivät ole vielä täynnä, mukaan ehtii vielä. Tarjolla on vaihtoehtoja erilaisista lähtökohdista opintojaan suunnitteleville.

– Yhteishausta myöhästyneille ovi on edelleen auki, samoin heille, joilta on ammatillinen perustutkinto jäänyt puolitiehen mutta jotka haluaisivat opiskella tutkinnon valmiiksi, valottaa Seija Uusitalo.

– Ammatillinen peruskoulutus tarjoaa meillä Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa monia vaihtoehtoja. Vaikka yhteishaun aika on jo ohi, avoinna on edelleen useita ovia ja mahdollisuuksia aloittaa ammattiopinnot ensi syksynä!

Haminan kampuksella vapaita opiskelupaikkoja on ainakin liiketalouden perustutkintoon, käsi- ja taideteollisuusalan perustutkintoon, matkailualan perustutkintoon, hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoon sekä myös rakennusalan perustutkintoon.

Väylä eri vaihtoehtoihin ja opiskelupaikan hakuun löytyy osoitteesta: www.ekami.fi/hae/nuoret/hakeminen/erillishaku.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös