Haminan talousalueen uutislehti

Leikkaukset vappupuheiden keskiössä

Vappujuhla veti torin täyteen väkeä.

Aurinkoinen ja lämmin vappu veti Haminan torille runsaasti väkeä. Vappupuheiden ja yksittäisten keskustelujen keskiössä olivat hallituksen tekemät säästöpäätökset ja epävarmuus yhteiskuntasopimuksen syntymisestä.

Sipilän hallituksen linjauksia kritisoi juhlapuheessaan erityisesti oppositiossa olevan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Rinne totesi, että Sipilä ajaa hyvinvointivaltiota kohti markkinavaltaista yhteiskuntaa, joka takaa yksittäisten tahojen rikastumisen.

Rinne muistutti, että yksikään puolue ei ajanut vaaliohjelmassaan hyvinvointiyhteiskunnan alasajoa, ei palkkojen alentamista eikä työajan pidentämistä.

– Täällä torillakin käydyissä keskusteluissa viesti on selvä. Hallituksella ei ole tähän mandaattia. Hyvinvointiyhteiskunnan pitää pystyä turvaamaan kaikille yhdenvertaiset palvelut lompakon paksuudesta riippumatta, Rinne totesi.

Perussuomalaisten oikeus- ja työministeri Jari Lindström sekä kansanedustaja Juha Eerola puhuivat yhteiskunta- eli kilpailukykysopimuksen puolesta.

Lindström tähdensi, että kun nykyinen hallitus astui ruoriin, kaikki tarvittavat uudistukset olivat tekemättä.

– Kun leikkaukset osuvat omalle kohdalle, ei siitä kiitoskortteja satele. Tavoitteena on kuitenkin edistää yritysten kynnystä työllistää ja saada uusia työpaikkoja, sanoi Lindström. Keskeisintä Lindströmin mielestä on paikallisen sopimisen edistäminen. Kaikki riippuu työnantajien ja työntekijöiden luottamuksesta.

– Usea SAK:n liitto on jo sanonut sopimukselle ”ei” ja muutama työantajaliittokin on lähtenyt vastahakoisesti mukaan, ja kaikki voi vielä kaatua kalkkiviivoilla.

Juha Eerola totesi, että vuosi sitten vaalien jälkeen kaikki sanoivat, että perussuomalaisten on mentävä hallitukseen.

– Nyt on kuitenkin toisinpäin.

Eerola uskoo kuitenkin, että jos kaikki käy niin kuin on ajateltu, pystytään parin vuoden sisällä työllistymistä edistämään huomattavasti.

Eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Maria Lohela ei pitänyt puhetta, mutta vastaili perussuomalaisten, Haminan kaupunginvaltuutetun Peter Muurmanin kysymyksiin. Lohela totesi, että nyt on ratkaistavana isoja asioita ja sanoi, että turhaan taistelemme toisiamme vastaan.

– Toivoisin, että jokainen meistä voisi luopua jostakin itselle tärkeästä asiasta. Tarvitaan positiivista asennetta ja sitä, että lämpimästi tönittäisiin toisiamme eteenpäin, tuumi Lohela.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli