Haminan talousalueen uutislehti

Sahataiteilijalta lahja etunojapunnertajalle

Pumppu-Paavo ja Urpo yhteisharjoituksissa.

Kolme viikkoa sitten hurjan SE-tuloksen etunojapunnerruksessa tehnyt haminalainen Urpo Tiilikka sai vastaanottaa lahjan ystävältään, moottorisahataiteilija Vesa Kuukalta.

Taiteilija oli veistänyt moottorisahallaan liki aidon kokoisen hahmon, joka on etunojapunnerrusasennossa. Ilman hikipisaraakaan! Teos sai nimen Pumppu-Paavo.

– Tämän sinä Upi olet ansainnut, sanoi taiteilija Kuukka luovutuspuheessaan.

Vastakkain pienimuotoisessa tilaisuudessa oli kaksi originellia miestä. Tiilikka, 59, tykitti muutama viikko sitten SE-kokeessaan minuutissa 116 etunojapunnerrusta. Aikaisempaa SE-tulosta 106 piti hallussaan Tomi Halmesmäki.

Vesa Kuukka on selkävaivojen vuoksi eläköitynyt metsätyömies, mutta saha kestää vielä kädessä harrastepuolella! Kuukalla on oma yritys Veskun Sahapaja, joka tekee järeistä pölleistä moottorisahoillaan häkellyttävää taidetta.

– Selän sen hetkinen kunto ratkaisee. Joko pystyn sahaamaan tai en. Aihioita pihassa on, mutta pöllin pitää kuivua pari – kolme vuotta, ennen kuin sitä voi ryhtyä muotoilemaan, kertoi Kuukka.

Kuukalla on elokuussa oma näyttely Hamina Bastionissa. Tarkka ajankohta on vielä avoinna.

– Näyttelyyn vien kaikki työni eläinhahmoja lukuunottamatta. Henkilöitä ja piruja. Mytologian hahmojen luomisessa on hyvä purkaa omia patoutumiaan.

Urpo Tiilikka sanoi, että uusi SE-tulos oli hänen tavoitteensa.

– Seuraavan kerran kellotan uusia ennätyksiä ensi elokuussa täytettyäni 60 vuotta. Siihen saakka harjoittelen vain peruskuntoa, samalla saavat kipeytyneet olkapää ja kyynärpää tervehtyä, ilmoitti Tiilikka.

Muutama vuosi sitten myös selkäongelmien vuoksi satamatyöstä eläkkeelle jäänyt Tiilikka sanoo, että selän ja vatsan lihasten on oltava kunnossa:

– Jos löisin laimin harjoittelun, tulevaisuuteni olisi hyvin pian pyörätuolissa, tällainen tuomio on tullut lääkäriltä, paljastaa ikikuntoilija.

Vesa Kuukka aloitti sahataiteilijana neljä vuotta sitten ja jälki on huimaa.

– Piirtää en osaa lainkaan, en myöskään suunnittele etukäteen töitäni. Kun täräytän sahan käyntiin, jokainen työ vain etenee omia polkujaan, paljasti Kuukka.

– Ensimmäinen työni oli istuva karhu, niitä olen tehnyt runsaasti. Karhut ja pöllöt ovat kysytyimpiä töitä.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli