Haminan talousalueen uutislehti

Torin muutoksissa ei pidä hoppuilla

Vuosi sitten kaupunginvaltuustossa yksimielisesti hyväksytty Haminan torisuunnitelma on nyt nostanut torikauppiaat vastarintaan. Torikauppiaitten liikkeellelaskemiin adresseihin on viikossa tullut jo pian 500 nimeä ja lisää tulee joka päivä.

Torisuunnitelma on kauppiaiden ja myös torin asiakkaiden mukaan mennyt liiallisuuksiin. Suunnitelmaan piirretyt suihkukaivot ja tekojäärata ovat hämänneet suuren yleisön, kun todellinen tarve on arkisempi, sillä torilta puuttuu edelleenkin yleisö-wc.

Torikauppiailla on huoli torin myyntialueen supistumisesta, vaikka virkamieskunta painottaa alueen laajenevan. Torille kaavailtuja myyntikoppeja pidetään aivan liian ahtaina esimerkiksi vihannesmyyntiin. Rihkama-matkamuistokauppaan ne saattaisivat konkarikauppiaan mielestä soveltuakin.

Torin kehittäminen kaipaa juuri nyt erotuomaria, joka viheltäisi pelin poikki. Torisuunnitelmaa vastustavilla adressilistoilla on lukuisia kaupunginvaltuutettujenkin nimiä, joka osoittaa, että hyväksyminen vietiin vauhdilla läpi ilman riittävän syvällistä keskustelua.

Torikauppiailla on torin kehittämisessä kolme selkeää tavoitetta: sähkö, vesi ja vessa. Sähkön jakaminen myyntipisteisiin on ollut ontuvaa ja yhden vesipostin putkesta kastellaan kukkakaupan kukkaset ja lasketaan kahvivesi.

Suurellisista torisuunnitelmista ja niiden toteuttamisesta löytyy esimerkki Kotkasta, jonka torilla on toimintaa markkinapäivinä, mutta ei juuri muulloin. Toisen ääripään tarjoaa Karhulan vilkas tori, jossa on edetty lyhyin askelin.

Hamina ylpeilee ympyräkaavallaan, joka on kaupungin käyntikortti. Toimiva tori on keskeinen osa Haminan kaupunkikuvaa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide