Haminan talousalueen uutislehti

Tasoa kokelaiden opetukseen: Autokoulusta tukiopetusta myös opetuslupalaisille

Autokoulut ja Autokoululiitto kannustavat vastuulliseen opetuslupaopettamiseen: lähes kaikki autokoulut tarjoavat palvelujaan myös opetuslupalaisille, ja niistä saadaan jatkuvasti positiivista palautetta niin opetuslupaopettajilta kuin -oppilailtakin.

Koiviston Autokoulussa Haminassa opetusluvalla ajokorttia hankkivat isä/poika -yhdistelmät ovat tuttuja. Opetuslupa By Autokoulu -hankeen kautta pyritään Koiviston Autokoulussa yhdistämään opetuslupaopetuksen ja autokouluopetuksen parhaat puolet.

– Olemme antaneet opetuslupalaisille opetusta mm. liukkaankelin ajossa sekä pimeäkoulutuksessa. Meiltä on haettu tukea myös teoriapuolen opiskeluun, sanoo liikenneopettaja Kai Koivisto.

Vuoden 2013 alussa opetuslupaan määrättiin pakolliseksi autokouluissa käytävä lisäopetus, mutta myönteisistä kokemuksista huolimatta laki oli voimassa vain vuoden.

– Autokoulualan poukkoileva lainsäädäntö lieneekin yksi syy, miksi Autokoululiitto on nyt halunnut itse tarjota myös opetuslupapalveluja liikenneturvallisuuden parantamiseksi, sanoo Kai Koivisto.

Opetuslupa By Autokoulu -konseptissa autokoulut tarjoavat opetuslupalaisille räätälöidyn tuotevalikoiman, josta opetuslupaopettaja ja -oppilas voivat valita juuri heille parhaiten soveltuvia palveluja. Autokoulut ympäri maan ovat ilmoittautuneet projektiin mukaan, ja ne tarjoavat palvelujaan opetuslupalaisille entistä näkyvämmin.

Kysytyimmät palvelut ovat myös sellaisia, joita on vaikeaa opettaa opetusluvalla: niitä ovat juuri pimeän ajon ja liukkaankelin kurssit, joissa yhdistetään sekä teoria- että ajo-opetusta.

– On äärimmäisen tärkeää, että oppilaat saavat ammattitaitoista, tietopuolista teoriaopetusta ennen varsinaista ajoharjoitetta. Tämä on nimenomaan ollut opetuslupaopetuksen yksi puute. Opetuslupaopettajat ovat antaneet paljon kiitosta huomatessaan, kuinka hyviä eväitä oppilas ja opettaja saavat liikenneopettajalta, Autokoululiiton puheenjohtaja Jokilampi kertoo.

Autokoulun tukeen helppo turvautua

Haminalaisella Jari Materolla on tuoreet kokemukset kahden tyttärensä opettamisesta autonkuljettajiksi. Molempien kohdalla hän on turvannut autokoulun tukeen.

– Vanhemman tytön ajokoulu tapahtui sinä vuonna, kun yhteisopetusta autokoulun kanssa vaadittiinkin. Kesäkuussa inssiin valmistautuvan nuoremman tyttären kanssa olemme asioineet Koiviston Autokoulussa ihan vapaasta halustamme, kertoo Matero.

Materon mukaan uudet käytännöt tekevät yksityisopetuksesta entistä toimivamman vaihtoehdon.

– Ajoa tyttäreni ovat saaneet taatusti enemmän, kuin mitä olisivat autokoulussa saaneet. Pimeän ajon simulaattoriharjoitukset teimme nuoremman tytönkin kanssa Koivistolla, samoin liukkaankelin koulutuksen.

– Vanhempi tytär sai ajokorttinsa kertalaakista ja uskon nuoremmankin pärjäävän kokeissa. Koiviston Autokoulun tukeen oli luontevaa turvata, sillä siellä minä itsekin aikanaan ajokorttini ajoin, paljastaa Matero.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli