Haminan talousalueen uutislehti

Kuntosuunnistus on helppo laji aloittaa

Aikuisten suunnistuskoulun viimeisenä ”koulupäivänä” oli harjoitus kuntorasteilla Tahtilassa.

Lämmin, aurinkoinen iltapuhde Tahtilan maastossa. On Kymen Kuntorastien rasti-ilta, järjestämisvastuu tällä kertaa Vehkalahden Veikoilla.

Ilta koostui kolmesta tapahtumasta: kuntorastien lisäksi pidettiin aikuisten suunnistuskoulun harjoitukset sekä matalan kynnyksen suunnistuskilpailut nuorille. Kilpailun tarkoituksena oli houkutella uusia harrastajia kokeilemaan kilpailemista.

– Kuntosuunnistuksen suosio Suomessa on kasvanut valtavasti, ja se alkaa näkyä täällä meidänkin kulmilla. Yli 100 suunnistajaa osallistumassa kuntorasteille ei ole mitenkään harvinaista, toteaa Veikkojen suunnistusjaoston puheenjohtaja Varpu Pousi.

Kuntorasteille voi osallistua kuka vain, sillä lisenssiä ei tarvita. Aikuisilta peritään pieni karttamaksu. Myös Smartum-liikuntasetelit käyvät.

Juniorisuunnistajille (alle 20-vuotiaat) ja varusmiehille kuntorastit ovat maksuttomia. Karttamaksua ei peritä myöskään lapsen ohjaajaksi lähtevältä aikuiselta.

– Kompassi on hyvä apuväline varsinkin aloittelijalle, mutta ei välttämätön. Kun malttaa lukea karttaa rauhassa, pärjää varmasti.

Ajanottoa haluavat tarvitsevat sähköisen kilpailukortin eli Emit-kortin. Senkin voi vuokrata järjestäjältä muutamalla eurolla.

– Emitin käyttö on yksinkertaista ja neuvomme kyllä sen käytössä.

Jokaisessa kuntosuunnistustapahtumassa on useita ratoja, jotka on suunniteltu rastitehtävien vaativuuden ja matkan pituuden mukaan eri tasoisille suunnistajille. A-rata on lähellä kilparatojen vaatimustasoa, D-rata taas aloittelijoille sopiva parin kilometrin pyrähdys.

Kuntorasteille osallistuu kuntoilijoita ja esimerkiksi Jukolaan valmistautuvia, mutta usein myös kilpasuunnistajia, jotka tulevat harjoitusmielessä mukaan.

Aikuiset hurahtavat suunnistukseen

Kuntosuunnistus on siitä kiva laji, että osallistumiskynnys on matala. Harrastaminen ei maksa paljon, ja osallistua voivat eri-ikäiset ja eritasoiset suunnistajat.

Metsässä voi olla rastitehtäviä ratkomassa rintarinnan niin isovanhempi kuin lapsenlapsi.

– Ja yksi asia on varma: kun menee kartan ja kompassin kanssa metsään, eivät arkiasiat mahdu mieleen, sanoo Anniina Heikkinen, puuhanainen monessa Veikkojen toiminnassa.

Aikuisten suunnistuskouluista on tullut huippusuosittuja. Moni hakee niiden kautta perusopit suunnistukseen. Tavoitteena voi olla hyvä liikuntaharrastus ja vaikkapa Jukolan Viestiin osallistuminen. Joku voi hakea yleisemmin varmuutta tuntemattomassa maastossa liikkumiseen.

VeVe:n tämän kevään aikuisten suunnistuskouluun tuli 20 oppilasta. Ensin opeteltiin kartanlukua ja kompassin käyttöä teoriassa. Pian siirryttiin kuntorasteille, jossa asioita voi harjoitella käytännössä.

– Maastoon mennään 2-4 hengen ryhmissä kokeneen suunnistajan ohjauksella, kertoo Anniina.

Suunnistuskoulussa liikutaan yleisimmmin kävelyvauhtia. Suunnistuksessa kartanlukutaito on tärkeintä, eikä sitä opi kovassa vauhdissa.

– Maaston hahmottaminen kartasta on vaikeinta, myöntävät suunnistuskoululaiset Marjo ja Petri.

– Suosittelemme kuntosuunnistusta kyllä ihan jokaiselle. Tässä voi mennä niin rauhallista tahtia kuin itselle sopii, ja pää ja jalat nauttivat.
Ryhmä katoaa metsään.

– Eksymisiä! toivottavat Marjo ja Petri toisilleen, hymyssä suin.

Kymen Kuntorastien (Vehkalahden Veikot, Miehikkälän Vilkas, Kaakon Rasti, Pyhtään Voima) kuntosuunnistukset maanantaisin ja torstaisin. Ohjelma löytyy esim. www.vehkalahdenveikot.fi/kymenkuntorastit/.

”Suunnistus on kunnon ja järjen tasapainoiseen käyttöön perustuva seikkailu luonnossa, joka tarjoaa harrastajalleen haasteita ja elämyksiä kaikkina vuodenaikoina” luonnehditaan Suunnistusliiton sivuilla.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös