Haminan talousalueen uutislehti

Valiokunnat syrjäyttävät lautakunnat

Hamina on aloittanut luottamushenkilöorganisaationsa remontoimisen. Ensi viikolla kokoontuva kaupunginvaltuusto saa eteensä kaupunginhallituksen jo hyväksymän mallin, jonka mukaan kaupunki luopuu luottamushenkilöorganisaatiossaan lautakunnista, joiden sijaan valitaan valiokunnat.

Samalla valiokuntien määrä supistuu ja tehtäväkentät laajenevat. Työmäärä valiokunnissa kasvaa ja edellyttää valiokuntien jäseniltä entistä ammattimaisempaa otetta ja sitoutumista.

Keskeinen syy organisaation tiivistämiseen löytyy tulossaolevasta sotesta, joka muuttaa kuntien tehtäviä keskeisiltä osiltaan. Päätöksentekoa valuu maakuntatasolle, jossa kuntapäättäjillä on oma roolinsa vaikuttaa asioihin.

Valiokuntiin kelpaavat jatkossa vain kunnanvaltuutetut tai varavaltuutetut. Taakse ovat jo aikaisemmin jääneet ajat, jolloin monissa kunnissa pähkäiltiin, miten saataisiin lautakunnat miesluvultaan täysiksi, apuna nimien haalimisessa on käytetty puhelinluettelonkin selaamista.

Valiokuntamalliin siirtyminen on haaste myös paikalliselle puoluetoiminnalle. Puoluekoneet on nyt syytä rasvata kuntoon, jotta ilman valiokuntapaikkaa jääneilläkin on jatkossa mahdollisuus vaikuttaa asioihin puolueittensa kautta.

Valiokuntien jäsenten valinta vaalien kautta sitouttaa heidät aikaisempaa tiiviimmin työhönsä. Samalla se vahvistaa konsernijohtamista, kun talouden riskitkin kasvavat koko ajan.

Jatkossa äänestäjä voi olla varma, että vaaleilla on merkitystä myös valiokuntapaikkoja täytettäessä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide