Haminan talousalueen uutislehti

Kohta kohtaamisten kaupunki

Matkailin kotimaassa joissakin humpuukiin liittyvissä puuhasteluissani viikon 21, jolloin sananmukaisestikin vierailin myös turuilla ja toreilla. Porissa onneksi yövyin kahta vuorokautta siellä hotellikiinteistössä sattunutta tulipaloa aiemmin.

Turussa on kiivas keskustelu keskustan kehittämisestä, johon tietenkin kuuluu torin kehittäminen ja toriparkki. Miksiköhän muut puolueet hyväksyvät, että yhteisin varoin aina kehitetään keskustaa ja viitoitus osoittaa Keskustaan? Siis Turussa torikauppa näyttää vielä kukoistavan aiempaan tapaan, mutta toiveita on sen ”kehittämisestä”. Tuosta aiheesta samalla mainitsemallani viikolla antoivat julkisuuteen lausuntoja myös tamperelaiset asiantuntijat, joka todennäköisesti turkulaisia miellyttää.

Porissa vanhaa ja kuuluisaa, aiemmin toimivaa toria on ”kehitetty” tuomalla sinne juuri sellaisia kojuja, joita Haminankin torille ilmeisesti tuodaan. Yhdessä kojussa, tai oikeammin sen vieressä kojua varastona pitäen toimi polkupyöräkorjaaja. Muut kojut olivat lukittuina tyhjillään torikauppiaiden ja kahviloiden yrittäessä sinnitellä vielä vapaalla alueella.

Osan torista peitti tyhjillään (onneksi) oleva suuri esiintymislava ja siellä oli myös lasten kiipeily- ja liukuteline. Tuo leikkipaikka oli käytössä muutamien herranlahjojen siinä kirkuessa vanhempiaan viihdyttäen samalla torikauppaa ja asiakkaita häiriten. Näin ei ”hyvä ihminen” tietenkään sano, mutta tuon voin tähän kirjata kun en ole hyvä. Kirkuna ja kiljahtelu kuuluu voimakkaasti ilmeisen ihanana tuottajansa korviin häiritsevänä kaupoissa ja myös torilla kovasta sileästä pinnasta kaikuna heijastuen. Sama tapahtuu kylpyhuoneessa/pukuhuoneessa laulaen ja soittaen, jolloin laulajan/soittajan korviin äänimaailma kuulostaa hyvälle, mutta ei ilmaise äänen tuottajalle todellisuutta.

Tampereella Keskustori on jätetty rakentamatta ja siinä voidaan siksi järjestää tapahtumia ja markkinoita. Muitakin toreja siellä on, mutta kävin nyt vain Tammelan torilla, jossa perinteisellä järjestelyllä homma toimii hyvin.

Kotiin palattuani sain lukea viikolla ilmestyneestä lehdestä, että Hamina uudistaa brändiään. Se onkin nyt hyvä tehdä, sillä ehkä kohta brändykin siirtyy Alkosta ruokakauppaan ja silloin on tarjolla vain kauppaketjujen omia merkkejä. Olutkauppa loppuukin kohta kokonaan, kun sen pitäisi siirtyä maitokauppoihin ja ne lopetettiin jo viime vuosisadan puolivälissä.

Tunnuslause ”Hurmaava Hamina” on ollut alusta asti melkoisesti inhottu ja sen muuttamista ovat tietääkseni ehdottaneet minun lisäkseni jopa jotkut kunnallispolitiikassa toimineet henkilöt. Muutosta pitää tehdä huonosta parempaan, mutta ei muutoksen takia hyviä ja toimivia muuttaen!

Kaupungin keskusta-asemakaavaa kuvaava tunnuskuvio (logo) on hyvä ja se pitäisi säilyttää myös uuteen tunnuslauseeseen ”Hamina, kohtaamisen kaupunki”. Kun haminalaisten aloitteista ei huonoa tunnuslausetta voitu muuttaa ja se tehdään nyt ulkopuolelta palkatuin voimin, niin ehkä tunnuskuva voitaisi ottaa edelleen ja uudelleen käyttöön, sillä sen suunnittelija ei asu enää Haminassa, vaan Kotkassa.

Haminan toria suosittelen kehitettäväksi siten, että esiintymislavana toimivaan perävaunuun vaihdettaisi viralliset vaakunakuviot kalmankukkien sijaan tekstin ”Haminan kaupunki” yhteyteen.

Kesätorweisin

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus