Haminan talousalueen uutislehti

Hamina valitsi valiokuntamallin

Ennen valtuuston kokousta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Elina Inkeroinen (vas.) esitteli Lappeenrannan puoluekokousmuistojaan valtuutetuille Eeva Rautamaa (kok.) ja Peter Muurman (ps.).

Haminan kaupunginvaltuusto päätti vaihtaa ensi vaalikaudella lautakunnat valiokuntiin. Keskeinen ero on siinä, että valiokuntiin voidaan valita vain joko valtuutettuja tai varavaltuutettuja, kun lautakunnissa ei tuota rajausta ole.

Ratkaisua hierottiin kaupunginvaltuustossa yli 10 puheenvuoron verran. Äänekkäimmin muutosta vastustivat valtuutettu Jorma Kasarin (vas.) ohella sosialidemokraatit ja perussuomalaiset.

– Sosialidemokraatit eivät hyväksy kuntademokratian kaventamista, kiteytti valtuutettu Nina Peltonen (sd.).

Valtuutettu Hannu Järvinen (ps.) sanoi, että jo vaaleihin ehdollelähteneet ovat päätöksentekoon sitoutuneita:

– Nyt on vaarana, että pienten kyläyhteisöjen ääni ei enää valiokunnissa kuulu, kun kyläyhteisön äänet eivät enää riitä edes varavaltuutettujen paikoille, sanoi Järvinen.

Valiokuntamallin kannattajat suhtautuivat muutokseen rauhallisemmin. Vihreitten Katja Andrejev sanoi, että läpinäkyvyys vaan lisääntyy, sillä kuntavaaleihin ehdollelähteneet ovat jo sitoutuneita tehtävien hoitamiseen.

– Myös sitoutumattomat voivat jatkossakin olla ehdolla vaaleissa eri puolueitten listoilla. Silloin myös heillä on mahdollisuus yltää valiokuntiin, muistutti Andrejev.

Valtuutettu Sanna Vapalahti (kok.) korosti asiantuntemusta, jota lautakunnissa ei koskaan ole liikaa:

– Lautakunnissa on usein henkilöitä, jotka tulevat kokouksiin kevyesti valmistautuneina. Tilanne muuttuu, kun kaikki valiokuntien jäsenet ovat vähintään varavaltuutettuja, sanoi Vapalahti.

Valtuutettu Peter Muurman (ps.) oli vahvasti vanhan lautakuntamallin kannalla:

– Mitä enemmän porukkaa on mukana päätöksenteossa, sitä enemmän on myös ideoita!

Valiokuntamalliin päädyttiin lopulta äänestyksessä numeroin 23–18. Demareitten, perussuomalaisten ja vasemmiston lailla lautakuntien kannalla oli kokoomuksen Jaana Suikkanen. Valtuutettu Simo Suutari (kesk.) äänesti tyhjää.

Eriävän mielipiteen päätökseen jättivät valtuutetut Peltonen, Järvinen, Suikkanen, Kasari ja valtuutettu Nina Joffel (ps.).

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli