Haminan talousalueen uutislehti

Kaakon henki kantaa kamarimusiikkifestivaalia

Taiteilijoista moni palaa toistamiseen Virolahdelle. Vas. Mikko Merjanen, Jukka Merjanen, Tomas Nuñez-Garcés sekä Matti Koponen Harjun Hovin terassilla.

Kaakon Kamarimusiikki on yhdeksän konsertin monipuolinen kokonaisuus, mahtava läpileikkaus klassisesta kamarimusiikista.

Yhdeksän konsertin sarjan avaa tiistaina 12.7. klo 19 Virojoen Sammontalolla Franz Schubertin iki-ihana Rondo Brillant b-mollipianolle ja viululle. Sävelten Sampo -konserttiin johdattaa mukava yhteinen vapaamuotoinen iltapäivän avajaishetki Takasen puistossa Virojoen keskustassa.

Keskiviikkona 13.7. tunnelmoidaan ensin Vaalimaalla Koskelan salongissa, missä Brahmsin, Ravelin ja Beethovenin musiikki soi yleisön keskellä virolahtelaisessa kodissa ja vaikutelmia vaihdetaan jälkeenpäin iltapäiväkahvilla kukkivan puutarhan siimeksessä.

Illalla Juhlakonsertissa klo 19 Virolahden kirkossa koetaan yksi festivaalin tähtihetkistä, kun tilausteos, Tuomas Turriagon Maan ja meren rajalla, juhlakantaatti 680-vuotiaalle Virolahdelle ja 250-vuotiaalle Virolahden kirkolle kajahtavat ensimmäistä kertaa ilmoille. Juhlakonsertin ohjelmassa on tämän maailman kantaesityksen lisäksi tarjolla myös muita kotimaisia elämyksiä: Rautavaaran Pelimannit, Uuno Klamin Pastorale pianolle, Einar Englundin Sonaatti sellolle ja pianolle.

Kolmannen festivaalipäivän torstain 14.7. avaavat Mestarikurssin nuoret solistit klo 13 Sammontalossa. Kurssien opettajina ovatJanne Malmivaara, viulu, Samuli Peltonen, sello ja Bence Bogányi, fagotti ja pianisteina Liisa Malmivaara ja Eveliina Kytömäki. Suosittuun konserttiin on vapaa pääsy.

Iltakonsertissa Klamilan kirkossa klo 19 hiljennytään hetkeksi ”Tummuvan illan sävelien” äärellä. Konsertissa kuullaan mm. Straussin vaikuttava teos Metamorfooseja jousille. Tiivistä tunnelmaa tehostaa kirkon asteittainen pimentäminen teoksen edetessä.

Perjantain 15.7. avaa huikea barokkihenkinen puistokonsertti Hovimusiikkia Harjussa, joka soitetaan 200-vuotista taivaltaan juhlivan päärakennuksen terassilta klo 13. Harjun puistossa kaikuvat Bachin, Vivaldin ja Crusellin sävelet. Iltapäivän täydentää Harjun Hovin runsas piknikpöytä, jonka voimin jaksaa suunnistaa illan huippukonserttiin kuulemaan Waltteri Torikan Suomalaisia säveliä klo 18 Virolahden kirkkoon.

Kolmas kesäfestivaali päättyy lauantaina 16.7. Iltapäivällä klo 13 Klamilan kirkko täyttyy Iltapäivän raikkaista sävelistä, jotka ovat peräisin Mozartin, Brahmsin ja Dvorakin kynistä. Vuoden 2016 kesätapahtuman sinetöi komeasti Olkihattu soikoon! -konsertti, jossa mm. Mozartin, Haydnin, Ravelin, Puccinin ja Chopinin soinnut sekä ohjelman huikeat yllätykset ja käänteet saavat vintin katon kirjaimellisesti kohoamaan! Juhlaa jatketaan vielä Olkihatun herkullisen juhlabuffetin äärellä ja festivaali saattelee tyytyväisen yleisön kotimatkalle seuraavaa vuotta odottamaan.

Kaakon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Jukka Merjanen vetää innokasta kamarimuusikkojen joukkoa. Monet soittajista palaavat jo neljättä kertaa Virolahdelle, mikä kertoo hyvästä hengestä ja luo oman ainutlaatuisen sävyn ja tunnelman tapahtumaan.

Konserteissa soittavat Merjasen lisäksi Matti Koponen ja Janne Malmivaara, viulu, Ilari Angervo ja Mari Viluksela, alttoviulu,Tomas Nuñes-Garcés ja Tuomas Ylinen, sello, Helka Seppälä, kontrabasso, Sanna Iljin, Liisa Malmivaara ja Eveliina Kytömäki, piano, Bence Bogányi, fagotti ja Waltteri Torikka, baritoni.

– Kaakon hyvä henki luo uskoa myös tapahtuman jatkuvuuteen. Vuonna 2014 tapahtuma alkoi Virolahden kunnan siipien suojassa. Jo seuraavana vuonna perustettiin oma yhdistys, joka on nyt ensimmäistä kertaa järjestäjänä, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Jukka Merjanen.

Myös talkoolaiset ovat jälleen innolla mukana rakentamassa yhteistä tapahtumaa. Konserttikävijöille on tarjolla yhä laadukkaampia oheispalveluja, kuten Harjun Hovin piknik ja Olkihatun juhlabuffet tavallisten konserttikahvitusten lisäksi.

– Tapahtuman yleisö käyttää mielellään paikallisia palveluja, tutustuu matkailukohteisiin ja viihtyy seudulla pidempäänkin. Festivaalin tulevaisuuteen uskotaan Virolahdella vahvasti, vakuuttaa tapahtuman toiminnanjohtaja Siru Ahopelto.

Kaakon Kamarimusiikin lippujen ennakkomyynti on Lippupisteessä. Lipunmyyntiä on myös Virolahdella: Kaakon Kamarimusiikin infopiste, Virojoen matkailuinfo, Virojoentie 15, on avoinna 1.7. lähtien joka päivä klo 12-18. Konserttiohjelma kokonaisuudessaan www.kaakkofestival.fi.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli