Haminan talousalueen uutislehti

Kunnallisneuvos Kalervo Tulokas: Satamafuusio oli onnistunut päätös

Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kunnallisneuvos Kalervo Tulokas hoitaa maatilaansa Kannusjärvellä.

Torstaina 70-vuotispäiviään juhliva kunnallisneuvos Kalervo Tulokas myöntää, että Haminan ja Kotkan satamien fuusio oli viisas ratkaisu nimenomaan Haminalle mutta myös Kotkalle. Kun fuusiosta aikanaan neuvoteltiin, tulokas ei kuitenkaan kuulunut fuusion kannattajiin.

– Haminan sataman tonttivuokrien harmonisoinnilla Hamina maksoi Kotkalle 11,5 miljoonaa euroa. Oli vaikea ymmärtää, miksemme olisi itse voineet ottaa vuokrien noususta samanlaisen hyödyn, muistelee Tulokas.

Tilanne sataman osalta muuttui kuitenkin nopeasti. Tulokaskin tunnustaa, että ilman satamien fuusiota Haminan satama olisi ollut piankin ehjän edessä: Stevecon ahtaajat jättivät Haminan, Myllykosken tehtaan lopettaminen vei 1,5 miljoonan tonnin vientiliikenteen ja siihen päättyi myös Transfennican linja.

– Oikea päätös se oli ja vielä oikeaan aikaan. Tokkopa Kotka olisi parin vuoden kuluttua edes huolinut Haminaa kumppanikseen.

Kunnanvaltuutettuna Tulokas on toiminut vuodesta 1980 lähtien. Puheenjohtajan nuijaa hän on heiluttanut yhdistyneen Haminan kaupunginvaltuustossa elokuusta 2002 lähtien.

Vehkalahden kunnan ja Haminan kaupungin yhdistyminenkään ei sujunut mutkitta.

– Epäröinti oli vahvaa Vehkalahden Keskustan valtuustoryhmässä. Uskoin yhdistymiseen vasta, kun vakaa puoluetoverini Jouko Yläjääski kääntyi kuntaliitoksen kannalle.

– Hänen asiallinen ja maltillinen esiintymisensä oli tärkeä koko ryhmällemme.

Kunnallisneuvos Tulokas sanoo, että seuraavissa kuntavaaleissa hän tekee tilaa nuoremmille voimille.

– Verenvaihto ainakin Keskustan ryhmässä on melkoinen, kun moni muukin veteraanivaltuutettu on jäämässä pois.

Kalervo Tulokas viettää 70-vuotispäiviään Haminan Raatihuoneella torstaina 30.6. klo 12–18.

Kalervo Tulokkaasta kunnallisneuvos

Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Kalervo Tulokkaalle on myönnetty 17.6. kunnallisneuvoksen arvonimi.

Tulokas on toiminut pitkään Vehkalahden kunnan ja Haminan kaupungin kuntapolitiikassa. Viimeiset 14 vuotta hän on johtanut Haminan kaupunginvaltuustoa.

Kunnallisneuvos on Tasavallan presidentin myöntämä arvonimi. Arvonimi myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1919. Kesäkuussa kunnallisneuvoksen arvonimi myönnettiin kolmelle henkilölle. Viime joulukuussa arvonimen sai kuusi henkilöä.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli