Haminan talousalueen uutislehti

Jamilahden opistossa kohtaavat erilaiset kulttuurit

Jamilahden kansanopistossa valmistaudutaan edessä häämöttävään syksyyn hyvällä sykkeellä. Opistolla on selkeä, silti monipuolinen koulutustarjonta.

– Jamilahdella on jo pitkät perinteet opetuksessa, toiminnanjohtaja ja rehtori Sanna Gango toteaa.

– Ammattitaitoiset opettajat, tavoitteellinen opetusohjelma ja hyvät puitteet ovat laadukkaan opetuksen kulmakivet. Esimerkiksi luovien alojen linjat, kirjoitus-, tanssi- ja lasitaidelinja, antavat kuusi lisäpistettä yhteishaussa. Ne sopivat siis hyvin valmentaviksi opinnoiksi ammatilliseen tai yliopistokoulutukseen tähtääville, sanoo Gango.

Monikaan ei tiedä, että kansanopiston koko lukuvuoden mittaisella linjalla opiskelevan on mahdollista saada valtion opintotukea. Se ei myöskään vähennä korkeakoulu- tai yliopisto-opintojen opintotukikuukausia.

Opiskelijoiden on mahdollista myös majoittua opiston asuntolassa.

– Monelle nuorelle kansanopisto on hyvä tapa itsenäistymiseen. Asuminen täällä on verraten edullista, ympäristö on turvallinen ja huolto pelaa, koulutussuunnittelija Annukka Mack sanoo.

– Porukassa syntyy nopeasti hyvä yhteishenki, ja yhteinen energia saa ihmiset ylittämään itsensä. Parhaimmillaan kansanopistovuosi antaa ryhtiä ja itsevarmuutta, uskallusta asettaa tavoitteita ja tehdä haaveista totta.

Tanssijaksi vai koreografiksi?

Lasitaiteilija Anne Takasen johdolla aloitettu lasitaidelinja on otettu hyvin vastaan. Uuden, alkavan linjan lisäksi syksyllä järjestetään jatkolinja viime vuonna aloittaneille tai alalla jo toimiville. Jatkolinjan tavoitteena on syventää ammattiosaamista sekä perehdyttää yrittäjyyteen.

– Sekä tanssi- että kirjoittajalinjat perehdyttävät opiskelijoita laaja-alaisesti aiheeseen. Tarkoitus on antaa hyvät eväät, tähtäsipä opiskelija kirjailijaksi tai tiedottajaksi, ammattitanssijaksi, koreografiksi tai hyvin alaan perehtyneeksi harrastajaksi.

Syksyllä alkaa uudelleen myös monimuoto-opetuksena järjestettävä LogoArt-taideterapiaohjaajan koulutus.

Jamilahden kansanopistolla on pitkä perinne myös opetuksen järjestämisessä erityistä tukea tarvitseville nuorille. Aivan uutta sen sijaan on autismin kirjon nuorille kohdistettu eritysopetuksen linja, johon on vielä kaksi vapaata opiskelupaikkaa.

– Opetuksessa lähdetään opiskelijan omista vahvuuksista ja kartoitetaan taipumuksia työelämään erilaisilla tutustumiskäynneillä ja työkokeiluilla. Taito- ja taideaineilla on vahva osuus itseilmaisun ja muun yksilöllisen kasvun tukemisessa, kertoo Sanna Gango.

Opistossa jatkuvat myös maahanmuuttajille tarkoitetut kieliryhmät. Lähtötasoltaan erilaiset opiskelijat opiskelevat suomenkieltä ja kulttuuria omissa ryhmissään. Uutta on pakolaistaustaisille nuorille tarkoitettu kieliryhmä.

Kiinnostuitko?

Jamilahden kansanopiston linjoille on haku käynnissä 31.7. saakka. Vapaita opiskelupaikkoja voi kysyä koulutussuunnittelija Annukka Mackilta, p. 044 399 4530. Lisätietoa www.jamilahti.fi.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli