Haminan talousalueen uutislehti

Odotin KOK:lta järeämpiä päätöksiä

Doping on viime aikojen uutisten ykkösaiheita. Karmaisevien terroritekojen rinnalle dopinguutiset nousivat siksi, että tikunnokkaan ovat joutuneet urheilun suurmaa Venäjän urheilijat ja urheilujohto. Tuttuun tapaan venäläiset pitävät keskustelua lännen median poliittisena ajojahtina. Osansa syytöksistä ovat saaneet myös läntisen maailman urheilujohtajat. Malkaa omassa silmässä ei ole nähty olevan.

Peiliin katsomisen paikka Moskovassa kuitenkin on. Venäläisurheilijoiden joukkokäryjen ja maan dopingviranomaisten kelvottomien valvontatoimien johdosta Kansainvälinen yleisurheiluliitto ja Kansainvälinen painonnostoliitto sulkivat jo viime syksynä venäläisurheilijat ulos kilpailutoiminnasta.

Alkuvuoden aikana taasen Kansainvälinen antidopingtoimikunta (WADA) teetti puolueettoman selvityksen Sotshin talvikisojen aikana havaituista epäselvyyksistä. Maan sisältä tulleiden vihjeiden perusteella epäiltiin, että venäläisurheilijoiden testituloksia manipuloitiin systemaattisesti. Epäilyt osoittautuivat todeksi. Lisäksi kävi ilmi, että jopa maan turvallisuuspalvelun edustajia oli sotkeutunut näytepullojen vaihtamiseen.

Kansainvälinen olympiakomitea joutui selvitysten johdosta hankalan ja ilmeisen kiusallisen tilanteen eteen. Olletikin, kun Rion kisoihin on enää runsaat kymmenen päivää. Urheilun sisäisestä pelisääntöasiasta kehittyi laajempi, lähes suurvaltapoliittinen ongelma. Monissa piireissä mietittiin, mitä seurauksia yleiseen kansainväliseen tilanteeseen Venäjän sulkemisella pois kisoista olisi. Toisaalla oikeusoppineet spekuloivat sillä, voidaanko asiassa ylipäätään tehdä kollektiivipäätöstä.

KOK ei sulkenut Venäjän joukkuetta kisoista. Se ei tuominnut myöskään Venäjän Olympiakomitean eikä dopingvalvontaviranomaisten toimia. Sen sijaan kaikki uransa aikana dopingista kärynneet venäläisurheilijat saivat porttikiellon Rioon. Lisäksi KOK edellytti, että kansainväliset lajiliitot ratkaisevat jokaisen 400 venäläisurheilijan kohdalta erikseen oikeuden osallistua kisoihin. Urheilijan tulee osoittaa luotettavasti olleensa menneinä vuosina kansainvälisen dopingvalvonnan ja testauksen piirissä. Venäläislaboratorioiden testianalyysit eivät riitä. Joissakin lajeissa tämä selvitys varmasti onnistuu. Useimpien lajiliittojen järjestelmät eivät taida tähän tällä aikataululla taipua.

Olisi luullut, että ratkaisut selkiyttäisivät tilannetta. Hämmennys kuitenkin vain kasvaa. Urheilijoiden tasa-arvoisesta kohtelusta ei voida puhua. Kerrasta poikki -linjaus koskee vain venäläisurheilijoita. Tämän johdosta mm. valkovenäläinen moukarimies Ivan Tikhon nähdään Riossa, vaikka käry on käynyt jo kolme kertaa. Samanlaisia kärynneitä ja rangaistuksensa kärsineitä on Riossa kymmeniä, ellei satoja.

Vieläkin isompi ongelma on se, että urheiluyhteisö, KOK etunenässä, sivuutti olan kohautuksella itse perustamansa ja laajaa luottamusta nauttivan WADA:n ehdotuksen kaikkien venäläisurheilijoiden sulkemiseksi kisoista. Samansuuntainen kanta saatiin Urheilun kansainväliseltä vetoomustuomioistuin CAS:lta yleisurheilun osalta. Jonkun mielestä KOK:n ”nahkapäätös” oli iso askel eteenpäin dopingin vastaisessa taistelussa. Mielestäni annettiin päinvastoin liekaa niille, jotka huijaavat. Muutoinkin KOK:n päätös vaikeuttaa WADA:n ja CAS:n tulevaa toimintaa ja uskottavuutta.

Venäjä ei ole ainoa maa, jota epäillään systemaattisesta huijauksesta dopingasioissa. Kenia ja sen kestävyysjuoksu lienee yksi ensimmäisistä kohteista. Aivan viime päivinä tuli julkisuuteen myös norjalaishiihtäjien astmalääkityksen laajuus. Norjan runsaasta 60 hiihdon arvokisamitalistista yli 40 on ollut normaalia sairaudenhoitoa kovemman astmalääkityksen piirissä. Lääkkeeseen sisältyy aine, jolla on kiistatta suoritusta parantava vaikutus. Hiihtäjien ”hoito” tuntuu ainakin maallikosta aika järjestelmälliseltä. Asia on selvitettävä.

Venäjän dopingruletti lähti muuten purkautumaan 800 metrin huippujuoksija Julia Stepanovan vihjeiden ja todistusten pohjalta. Stepanova on kerran kärynnyt dopingista ja suljettiin venäläisenä KOK:n päätöksellä Rion kisoista. Tämä oli siis järjestelmän kiitos urheilijalle siitä, että tämä osoitti henkilökohtaista rohkeutta ja antoi WADA:lle todisteet yhdestä urheiluhistorian laajimmasta dopingrikkomusten sarjasta. Kuvaan kuuluu, että Venäjän media ilakoi Stepanovan kohtalosta isoin otsikoin: ”Siitä sait, vasikka!”.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide