Haminan talousalueen uutislehti

Suklaassa ja suklaassa on eroja

Nina ja Petri Sirén voivat olla tyytyväisiä, että antautuivat suklaan viettelykselle. – Erikoistilauksia on tullut koko ajan enemmän ja enemmän ja viime jouluna yrityslahjoja meni enemmän kuin kaikkina muina vuosina yhteensä. Yrityslahjoja määrä on lisääntynyt myös muina vuodenaikoina.

PetriS Chocolate Room’in suklaa- ja konditoriatuotteissa käytetään vain huippulaatuista suklaata ja käytössä on silti 40–50 erilaista suklaamakua.

– Hyvälaatuisissa suklaissa on jo itsessään sekundäärisiä makuja, Petri Sirén toteaa.

PetriS Chocolate Room on porvoolaisen Nina ja Petri Sirénin perheyritys, joka on valmistanut myös Hamina Tattoon nimikkosuklaat. Suklaat on valmistettu Hamina Tattoon ystävät ry:n tilauksesta.

– Laatu ja maku ovat meille tärkeitä. Sen lisäksi, että suklaat ovat huippulaatuisia, myös marjat ovat aitoja eikä muissakaan raaka-aineissa tingitä. Margariinia ei ole ikinä tullut meille kynnyksen yli, Petri Sirén kiteyttää.

– Jos me teemme shamppanjapraliineja, ne on myös maustettu aidolla ja oikealla samppanjalla.

Samppanjalla maustettua suklaata löytyy myös Tattoon konvehtirasiasta. Vadelmainen konvehti on maustettu aidoilla vadelmilla ja suklainen konvehti on 65-prosenttista venezuelalaista suklaata. Kaikissa konvehdeissa suklaa on parasta mahdollista.

– Kaakaopapuja on kolmenlaisia. Criollo on parasta. Siinä ei ole lainkaan kitkeryyttä. Criolloa saadaan tarkkaan rajatulta alueelta pieniltä plantaaseilta. Criollon kasvattaminen on myös haasteellista ja sato jää muita lajeja pienemmäksi, mutta toisaalta eri vuosina saattaa olla makuvivahteita kuin vuosikertaviineissä, Petri Sirén selvittää.

– Forastero kestää parhaiten tauteja ja antaa runsaimman sadon. Laatu on kuitenkin heikkoa ja kitkerää. Forasteroa viljellään eniten ja siitä tehdään noin 90 prosenttia kaikesta suklaasta ja myös suklaan valmistusprosessi viedään läpi tunneissa, kun hyvälaatuisten suklaiden valmistus vie viikon.

– Trinitario on toiseksi parasta. Se on criollon ja forasteron risteytys eikä ole kitkerää ja jo suklaassa itsessään on sekundäärisiä makuja.

– Criollosta valmistettu suklaa maksaa 4–5 kertaa enemmän kuin tavallinen hyvälaatuinen suklaa, ja hinta on lähes kymmenkertainen huonolaatuiseen verrattuna, mutta eihän samppanjaakaan saa lonkeron hinnalla, Petri Sirén kuvailee.

PetriS Chocolate Room’in juuret ovat Fiskarssissa, jonne Nina ja Petri Sirén perustivat oman yrityksen vuonna 2009.

– Olin sitä ennen vieraalla töissä ja vaikka pääsinkin toteuttamaan omia ideoitani, suklaa veti omalle tielle. Vieläkin toki tehdään myös konditoriatuotteita.

– Porvooseen tultiin vuosi sitten. Laivurinkadulla on konditoriakahvila ja myymälä ja siellä myös valmistetaan kaikki tuotteet. Porvoon vanhassa kaupungissa on kauppa ja pieni kahvila ja Fiskarsissakin on edelleen kahvilamyymälä. Lisäksi meidän tuotteita on myynnissä erikoisliikkeissä ja olemme myös ajamassa sisään nettikauppaa.

Eikä kahviloissakaan asiakkaille tarjota, mitä tahansa kahvia:

– Lohjalla on pienpaahtimo, jonka perulainen omistaja on kehittänyt meille oman kahvin. Myymälöissä on myös myynnissä erilaisia kahveja Etelä-Amerikan alueelta.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli