Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Pyhällössä separoitiin maitoa

Pyhällön tämän kesän viimeisellä kesätorilla väkeä oli paljon ja kauppa kävi. Aurinkoisena päivänä kahvi ja leivonnaiset menivät hyvin kaupaksi ja tyytyväinen oli myös Kivelän Merikalan Anne Kivelä.

Kivelä kertoi, että ovat käyneet jo monta vuotta Pyhällön kesätorilla ja melkein aina kaikki menee kaupaksi ja usein ihmiset tulevat jonottamaan myyntitiskin eteen jo ennen myyntiajan alkamista. Niin nytkin.

– Yleensä olemme lauantaisin Haminan torilla, kotkalainen Anne Kivelä sanoi.

Leppoisaa toritunnelmaa tahditti Tervasaaren Tuuba ja Torvi ja perinteiseen tapaan viimeisellä kesätorilla oli myös näytteillä vanhoja koneita ja laitteita.

Toriväen ihailtavaksi oli tuotu Pyhällön koulun pihapiiriin lukuisia hienoja vanhoja autoja ja traktoreita. Lisäksi työnäytöksessä esiteltiin, miten maitoa ennen separoitiin. Separaattori oli Oili ja Matti Harjulan tilalta Ihamaalta.

Oili Harjula veivasi kampea. Aluksi kaikki sujui hyvin, mutta sitten maito alkoi roiskua. Matti Harjula sanoi, että laakeri petti. Työnäytös oli silti hieno. Periaate selkeni niillekin, jotka eivät ole koskaan separaattoria nähneetkään.

Oili Harjula arveli, että separaattori on 1920-luvulta, ja kertoi, että ennen sotia tiloilla maito separoitiin ja voi kirnuttiin itse.

– Vasta sotien jälkeen maitoa alettiin kuskata meijeriin ja separaattorit ja kirnut jäivät unholaan.

Tämän saman separaattorin kampea Oili Harjula ja Kirsti Lanki olivat kuitenkin kääntäneet vielä vuonna 1992, kun tilalla luovuttiin maidontuotannosta eikä lehmiä saatu heti teurastamoon.

– Kaksi viikkoa separoitiin ja kirnuttiin, kun teurastamolla oli ruuhkaa eikä maitoa enää voinut viedä meijeriinkään. Pakko lehmät oli kuitenkin lypsää, jo seitsemänvuotiaana lypsämään opetellut ja 1958 miniäksi tilalle tullut Oili Harjula kertoi.

Lue lisää aiheesta:

Black Friday Reimari 7.10. - 27.11. asti
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli