Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Luonto ja puhtaus kiehtoo kiinalaista Suomessa

Viime vuonna Kiinasta kolmen vuoden työkomennukselta Ylen Kiinan ja Itä-Aasian kirjeenvaihtajan tehtävästä kotiutunut Sari Taussi sanoo, että Kiina on suuri mahdollisuus Suomen matkailuelinkeinolle.

– Luulen, että monelle kiinalaisellekin turistille Suomen puhdas ilma ja luonto ovat valtavia kokemuksia, ne voivat olla myyntivalttejamme. Kiinan suurkaupungeissa on ilma ajoittain niin kehnoa, että ilman hengityssuojaimia ei voi olla, sanoo syntyperältään haminalainen Taussi.

– Suomessa käy vuosittain noin 60 000 kiinalaisturistia. Tutkimusten mukaan juuri kiinalaisturisti jättää maahamme eniten rahaa.

Kiinan vaikutus Suomen elinkeinoelämälle on näkynyt ja näkyy yhä monin tavoin. Taussi kertoo, miten Nokian matkapuhelinten alasajo oli tunteikas paikka myös kiinalaisille.

– Monille kiinalaisille juuri Nokian puhelin oli heidän ensimmäinen. Kiina oli Nokialle tärkeä markkina, mutta sitten kävi kuten kävi.

Nokian ohella hissifirma Kone on menestynyt hyvin Kiinassa eikä sen menestykselle päätä näy. Suomalaisia yrityksiä on maassa nelisensataa.

– Ymmärtääkseni suomalainen työ ei enää samalla tavalla karkaa Kiinaan, sillä palkkataso maassa on noussut nopeasti ja tuotantokustannukset sen mukana.

Sari Taussi vietti YK:n töissä Thaimaassa jonkin vuoden 1990-luvun alussa. Kaipaus Kaukoitään syntyi sinä aikana ja 2012 hän aloitti Kiinan kirjeenvaihtajana.

– Kiinaan mennessäni en kieltä osannut, se taito oli parhaimmillaan vasta, kun kolmen vuoden pestini päättyi. Kielitaito on ulkomaalaiselle Kiinassa tärkeää, jotta oppii ymmärtämään kiinalaista ajattelutapaa.

Kiinalaisuus tulee Suomeen myös pandakarhujen kautta:

– Ähtärin eläinpuistoon on tulossa pandapariskunta, jonka Kiinan valtio meille lainaa. Tietenkin pandasta toivotaan eläinpuistolle vetonaulaa ja jopa jälkeläistä, joka sekin olisi kuitenkin Kiinan omaisuutta.

On sitten suomalaisuutta Kiinassakin:

– Kiinassa Mohe-nimisellä pikku paikkakunnalla pohjoisessa Heilongjiangin maakunnassa on ympärivuotinen suomalainen joulupukki. Pukkia käydään siellä ihmettelemässä Hongkongia myöten.

Kiina on kansainvälisen mittapuun mukaan vakaa yhteiskunta, jossa rauhan takaa rautainen kommunistihallinto. Jos sisäinen rauha maan jossakin kolkassa järkkyy, hallitus tiukkaa siellä oitis nyörejä.

– Tuskinpa valtio höllää otettaan merkittävämmin ainakaan ennen vuotta 2021, jolloin hallitseva kommunistinen puolue täyttää 100 vuotta, arvioi Sari Taussi.

Lue lisää aiheesta:

Itsenäisyyspäivä -6.12. asti
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli