Eläkeläiseksi siirtynyt Parikkalan hallintojohtaja kertoi YLEn alueuutisissa, että Etelä-Karjalaan riittäisi yksi kunta, sillä nyt samoja asioita päätetään useissa pisteissä kalliisti ja tehottomasti. Noin voi sanoa asiantuntija, jolla ei enää ole niin sanotusti oma lehmä ojassa, mutta luulisi siitä olevan syytä meidän hallintoalamaisten, maksajien ja äänestäjien ottaa oppia myös Kymenlaaksossa.
Oikeastihan Suomeen riittäisi väliaikaisesti muutama maakunnan – läänin – SOTE-alueen – kokoinen kunta, kunnes joskus EU:n mahdollisesti jatkaessa toimintaansa kehittyen valtioksi, Suomesta tulisi yksi kohtuullisen eurooppalaisen kaupungin asukasmäärän käsittävä kunta.
Kokonaan uudella ajattelulla (olen tosin aiemminkin esittänyt) Kymenlaakso voisi olla yksi kunta, jonka nimi luontevasti olisi Kymen kunta – siis kunta – ei kaupunki. Kymen kunta sisältäisi nimensä säilyttävinä keskustaajamina muiden muassa Kotkan kaupungin, Haminan kaupungin ja Kouvolan kauppalan (siis kauppala), sekä useita kirkonkyliä ja muita taajamia.
Tällaisessa järjestelyssä mikään nykyinen kunta ei liittyisi mihinkään kuntaan ja kaikki keskustaajamat säilyttäisivät tutut nimensä. Kymen kunnassa olisi eräs keskustaajama nimeltään Haminan kaupunki ja eräs Miehikkälän kirkonkylä. Kunnan asioista päättää tietenkin normaaliin tapaan valittu kunnanvaltuusto ja siinä on tavalliseen tapaan valittu kunnanhallitus omaa tehtäväänsä hoitamassa. Missä nuo toimielimet sitten istuisivat voitaisiin toteuttaa aluksi vähän EU:n tapaan siten, että ensin niiden kokouspaikat kiertäisivät keskustaajamissa, kunnes ehkä päädyttäisiin unionia järkevämmin yhteen paikkaan saneeraamalla vaikkapa nyt rapistuva entinen Anjalankosken kaupungintalo hallintokeskukseksi. Alkuun todennäköisesti pitäisi kunnan henkilöstörakenne säilyttää ennallaan jopa nimittämällä aiempien johtajien esimieheksi uusi kunnanjohtaja ja toimialojen johtajista joku esimiesasemaan, mutta oikeasti toteutettavalla henkilöstön ja tilojen käytön järkeistämisellä väki ja toimitilat vähenisivät niin sanotun luonnollisen poistuman kautta muutaman vuoden kuluessa. Tuollaisessa ratkaisussa pitäisi muutaman kymmenen vuoden aikavälillä asiaa rauhallisesti harkiten ja kehittäen sijoittaa palvelut järkeviin paikkoihin ottaen huomioon yhteiskunnan, viestinnän ja väestön kehitys ja todelliset tarpeet, jolloin ehkä suurinkin kustannuksin toteutetusta alusta saataisiin edullinen kuntalaisia hyvin palveleva toimiva järjestelmä kohtuullisessa ajassa. Kohtuullinen aika tällaisessa ei ole muutama viikko tai muutama vuosi.
Alussa viittaamallani (ei twiittamallani) tavalla nykyinen ja kulloinenkin luottamus – ja virkahenkilöstö ajattelee valitettavasti ja oikeastaan ymmärrettävästi hetkellistä omaa asemaansa, joten uskon tuollaisen uudistuksen tapahtumiseen vain pakon edessä, jolloin ratkaisusta muodostuu vapaaehtoisesti tehtyä huonompi. Nyt olisi kuitenkin hyvä tilaisuus ensi kevään vaaleissa valittavien valtuustojen ottaa asia kehiteltäväksi ja siksi jo huomioon vaaliohjelmissaan. Niin laaksokuntamme voisi olla oikeasti kehityksen kärjessä ja tiennäyttäjänä maamme muille alueille muistaen vanha korttipelitermi ”etulyönti on puoli voittoa”.
Tietoni ovat aiemman kolumnin kirjoituksen ajoista lisääntyneet ja nyt tiedänkin ketkä mustia ufojälkiä kaduille jättävät, parveilevat liikenneväylillä ja ajavat mopojen takapyörillä. Nehän ovat Pokemoneja! Pokemoni ei osaa ajaa mopon etupyörällä.
Suloisia syyspäiviä meille kaikille!