Haminan talousalueen uutislehti

Uusi kiipeilyseinä näyttää hyvältä

Kohta kymmenen vuotta kiipeillyt Janette Koskelin näytti ensimmäisenä mallia, miten noustaan ylös.

Aseman koululle kesän aikana rakennettu lähes kymmen metriä korkea kiipeilyseinä avattiin virallisesti lauantaina. Projektin ”äiti” ja päävastuunkantaja, Kotkan Kiipeilyseuran puheenjohtaja Jenny Amperla oli tyytyväinen.

– Hyvältä näyttää. Korkeutta on 9,5 metriä. Korkeutta on sopivasti. Tämä on kymmenvuotisen kiipeilyurani huipentuma. Seura perustettiin 2008 ja seura on sen perustamisesta lähtien etsinyt kiipeilyseinälle sopivaa tilaa.

Kiipeilyharrastus on kasvattanut rajusti suosiotaan viime vuosien aikana. Kiipeily on monipuolisesti fysiikkaa ja psyykettä haastava laji, joka sopii kaikenikäisille. Suosion kasvusta kertoo jo sekin, että kiipeily on hyväksytiin lajiksi Tokion olympialaisiin vuonna 2010.

– Omassa työssäni olen nähnyt, miten positiivisesti kiipeilyssä saavutetut onnistumisen kokemukset vaikuttavat ihmiseen, Jenny Amperla korostaa.

Amperla on myös Haminan kaupungin nuorisotyöntekijä. Humanistisesta valtakunnallisesta verkostoammattikorkeakoulusta seikkailukoulutuksen yhteisöpedagogiksi valmistuneen Amperlan oma kipinä kiipeilyyn syttyi Tornion kampuksella seikkailukasvatusopinnoista.

Laadukas ja asiantuntemuksella pystytetyn seinän kokonaiskustannukset olivat reilut 30 000 euroa. Rakentamisen mahdollisti Leader Sepra ry:n rahoitus. Myös Kotkan Kiipeilyseura osallistui kustannuksiin omalla panoksellaan ja tulee ylläpitämään seinää. Haminan kaupunki vastasi varustehankinnoista.

– Kaupungissa suhtauduttiin mukavan myönteisesti seinän rakentamiseen Aseman koululle, Amperla kiitteli avajaisissa.

– Haminassa ollaan kiipeilty ennenkin. Leislahden koululla käytiin ennen kuin koulu purettiin.

Uudella sisäkiipeilyseinällä on viisi köysilinjaa ja lukuisia eritasoisia reittejä. Kiipeilyseinä antaa hyvät ja turvalliset puitteet tutustua kiipeilyyn ja lajissa kehittymiseen.

Lähimmät kiipeilyyn soveltuvat ulkokalliot löytyvät Langinkoskelta, Kannusjärveltä ja Ruotsinpyhtäältä.

– Yksi  Suomen hienoimmista kiipeilypaikoista on Olhavan kallio Repovedellä.

Kotkan Kiipeilyseura järjestää yli 16-vuotiaille tarkoitetun päivän kestävän peruskurssin 16. lokakuuta. Lisäksi seura pitää avoimia tutustumiskertoja  1.10. ja 5.11. sekä 3.12. kello 15-17.

Peruskurssin voi suorittaa myös Haminan kansalaisopistossa. Lisäksi Haminan kaupunki ja Haminan seurakunta järjestävät yhteisen kurssin junioreille ja kerhoon kuulumattomatkin 5-9-luokkalaiset voivat tutustua kiipeilyyn 5.10. ja 2.11. ja 30.11. Tutustumistilaisuuksiin tulee ilmoittautua Aseman koululle.

Kotkan Kiipeilyseurassa on reilut 30 aikuisjäsentä ja junio­reja saman verran.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli