Haminan talousalueen uutislehti

Aeria kuvaa maalla, merellä – ja varsinkin ilmassa

On liki kolme vuotta siitä, kun Jani Piispa päätti, että nyt on aika kypsä. Syntyi Aeria, yritys, joka tekee ammattimaisesti ilmakuvaus- ja mediapalveluita.

Liikkuva kuva, video-, tv- ja elokuvaus, on kokenut pienoisen vallankumouksen miehittämättömien, kauko-ohjattavien multikoptereiden, sekä vaijeria pitkin ajettavien cablecam-kameroiden myötä.

– Multikoptereilla pääsee kuvaamaan paikkoihin, joihin oikealla helikopterilla tai lentokoneella ei pääse. Multikopterin käyttö on helikopteriin verraten edullista. Silti niihin voidaan kiinnittää huippuluokan kuvauskalusto, jolla tekee vaikka elokuvaa. Vaijerikameralla taas voidaan kuvata ahtaissa tiloissa sekä operoida turvallisesti yleisön ja ihmismassojen yläpuolella, Jani kertoo.

Ja tietää, mistä puhuu; Aeria on tehnyt kopterikuvauksia mm. parhaillaan filmattavaan Tuntemattomaan sotilaaseen.

– Tv- ja elokuvatuotannot ovat meille suurin asiakasryhmä. Käytämme kuvauksissa aina vähintään kahta henkilöä kopteria kohti, pilotti ohjaa lentolaitetta ja kameraoperaattori kuvauskalustoa.

Tutun luottokuvaajan kanssa ei tarvitse kuvauksen aikana vaihtaa välttämättä sanaakaan. On kuin neljä kättä yksien aivojen ohjauksessa.

Ilmakuvauksella on paljon käyttökohteita

Aerian työnjälkeä on nähty mm. kotkalaisen mediatehdas Dakarin tuottamassa Virittäjät-sarjassa, useissa urheilu- ja tapahtumalähetyksissä, kiinteistöjen virtuaaliesittelyissä, musiikkivideoilla ja yritysten mainosvideoilla. Kaikkea ei voi edes kertoa, sillä monissa tuotannoissa on tarkat säännöt niiden julkistamisajankohdasta.

Yrityksellä on valmiutta myös kokonaisten mediatuotantojen tekemisestä alusta loppuun.

– Toimialuettamme on koko Suomi. Jonkinverran on tehty töitä myös maan rajojen ulkopuolelle.

Kenties mairittelevinta on yhteistyö tv-maailman suuren, BBC:n kanssa.

Tv- ja elokuvatuotantojen ja mainosvideoiden ja -kuvien lisäksi ilmakuvausta voidaan hyödyntää esimerkiksi maasto- ja karttakuvissa, satotutkimuksissa, mittauslennoissa sekä erilaisissa tarkastus- ja etsintälennoissa.

– Multikopterilla voidaan suorittaa vaikkapa laivojen ja tehdaslaitosten päästömittauksia suoraan pakokaasuvanasta, voimalinjojen tarkastuksia tai ottaa mittatarkkoja ilmakuvia. Käyttökohteita on valtavasti.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös