Haminan talousalueen uutislehti

Tärkeintä on tulla toimeen itsensä kanssa

Pyydän heti alkuun anteeksi yltiöpositiivisuuttani, joka käy varmasti ilmi tästä tekstistä. Olin viime viikonloppuna yrityksemme järjestämässä koulutus- ja inspiraatiotapahtumassa Helsingissä, ja voin kertoa, että se ei ollut mikään tavallisen tylsä seminaariviikonloppu. Nyt on oma olotila niin innostunut, että en voi muuta kuin hymyillä.

Viikonlopun aikana mietin paljon sitä, miten oma ajatusmaailmani on muuttunut ihan viime vuosina entistäkin positiivisemmaksi. Sillä on todella merkitystä, miten itselleen puhuu ja mitä itsestä ja omasta elämästään ajattelee. Olen huomannut, että se, mitä yleisesti tuntee, vaikuttaa vahvasti siihen, millaisena elämän ja arjen kokee. Se mihin keskitymme, yleensä kasvaa ja sitä saa elämään lisää.

Usein arjen kiireessä mieli saattaa juputtaa epäonnistumisista, peilikuvasta, tekemättömistä asioista ja arjen ankeudesta. Sisäinen puhe saattaa olla sitä negatiivisempaa, mitä väsyneempi, kiireisempi ja stressaantuneempi on. Ahdistunut mieli vaikuttaa myös fyysiseen vointiin ja terveyteen.

Tiibetiläisen lääketieteen mukaan terve ihminen on henkilö, joka pystyy tasapainottamaan arkisen elämän miellyttävät ja epämiellyttävät tapahtumat tavalla, jolla hyvä energia tulee itsestään käyttöömme. Kaikilla meillä on varmasti hetkiä ja kausia, jolloin tuntuu, että mikään ei mene niin kuin toivoisi tai miten on suunnitellut. Tulee epäonnistumisia, surua tai vastoinkäymisiä. Se miten ne tuntemukset voittaa, ja miten niistä pääsee yli, on se tärkein juttu.

Sanotaan, että ainut pysyvä asia elämässä on muutos. Ihminen on alituisessa muutoksessa, koko elämänsä ajan. Ensin kasvaa, sitten vanhenee. Solut uudistuvat ja kuolevat. Se miten hyvin tulee itsensä ja elämänsä kanssa toimeen päivä päivältä ja vuosi vuodelta, heijastaa myös muihin ihmisiin ja ihmissuhteisiimme. Kun on tyytyväinen itseensä ja omaan elämäänsä, on paljon helpompaa myös kunnioittaa toisia ihmisiä ja erilaisia elämäntapoja.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että elämässämme tulee ja menee ihmisiä, mutta sinä itse olet ainoa, jonka kanssa vietät aivan koko elämäsi. Itsensä kanssa kannattaa paitsi oppia tulemaan toimeen mutta myös tehdä ystävällistä tuttavuutta, eli kysellä mitä kuuluu, millaisia tarpeita on ja kysellä olotiloista ja unelmista. Antaa itselle riittävästi huomiota ja tehdä niitä asioita joista nauttii.

Päätän tämän tekstin kliseiseen sanontaan, joka mielestäni on vaan niin totta, ja joka kannattaa laittaa vaikka jääkaapin oveen muistuttamaan itsestään joka ikinen päivä:

”Vuosien päästä tulet katumaan niitä asioita, joita et tehnyt, etkä niitä, joita teit.”

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus