Haminan talousalueen uutislehti

Yrittäjyyden merkitys todella tunnustetaan

Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Anssi Kujala on tyytyväinen, että yrittäjyyden merkityksestä puhutaan jo kauniisti kaikkialla.

Haminan Yrittäjien seminaarissa ei nuristu. Päinvastoin. Yrittäjän päivän seminaarin viime torstaina Raatihuoneella avannut Haminan Yrittäjien puheenjohtaja Sanna Vapalahti sanoi, että yrittäjien ja päättäjien välinen vuorovaikutus on hyvä ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Anssi Kujala hehkutti, että yrittäjyyden merkityksestä puhutaan nyt kauniisti kaikkialla.

– Yrittäjyyden merkitys todella tunnustetaan ja Yrittäjän päivälle antavat arvoa yhä useammat, Kujala totesi.

– Yrittäjyyden merkityksestä puhutaan tänään kaikkialla kauniisti. Entistä useampi ymmärtää, että ilman riskiä ottavia yrittäjiä leipä ei tule perheen pöytään. Nyt osataan arvostaa niitä, jotka kantavat yhä enemmän vastuuta työllistämisestä ja näin meidän kaikkien hyvinvoinnista.

– Voisi kuvitella, että päättäjätkin ottaisivat tämän huomioon, mutta ei.

Anssi Kujala kummeksui paikallisen sopimisen vesittämistä.

– Ihan kuin eläisimme murrosvaiheessa, jossa vasta siirrytään agraariyhteiskunnasta teollistumisen aikaan. Olen kuitenkin vakuuttunut, että juuri näinä päivinä aika on kypsä murrokselle. Yrittäjyydelle suopealle yhteiskunnalle. Vielä vähän kipuillaan vanhan perään.

Yrittäjän päivää juhlittiin tänä vuonna 20. kerran ja Haminassakin jo kymmenettä kertaa.

– 5.9.1995 oli juuri se päivä, jolloin Suomen Yrittäjät perustettiin. Silloin yrittäjät päättivät keskittää voimavaransa yhteen järjestöön.

– Juhlapäiviä on monia. Muistan sellaisenkin 1990-luvun alun virityksen, kun silloinen hallitus kehitti kansanvallan päivän. Siitä oli tarkoitus tehdä pysyvä juhlapäivä. Aivan hyvä idea. Kannatan kansanvaltaa, mutta idealla ei ollut kantavuutta. Ehkä Neuvostoliiton varjo oli liian lähellä. Sen sijaan yrittäjyys kantaa Suomea ja Yrittäjän päivää juhlitaan vuodesta toiseen ilman hallituksen erillistä määräystä.

– Suomalaisnuorten ja yrittäjyyden suhteessa on tapahtunut selvää lämmönnousua. Uskallan väittää, että 2000-luvun vaihteessa syntyneet milleniaalit ovat lähihistoriamme yrittäjähenkisin ikäpolvi. Tämä tulee muuttamaan rakenteita. Kun milleniaalit 20 vuoden päästä juhlivat yrittäjyyttä, uskon, että silloin jo virallisestikin liputetaan yrittäjille eikä enää puhuta jäykistä työmarkkinarakenteista, vaan voidaan todeta Suomen pärjäävän kansainvälisessä kilpailussa uuden yrittäjä- ja työntekijäsukupolven yhteistyön ansiosta. Sellaisen yhteistyön, jossa ollaan samalla puolella.

Anssi Kujala myös ennakoi, että tällä hallituskaudella maakuntauudistus menee maaliin ja hän myös peräänkuulutti, että valinnanvapaus on sote-uudistuksen tärkein elementti.

Cursorin palvelujohtaja Jouni Eho piti erittäin tärkeänä sitä, että julkisten hankintojen paikallisastetta saataisiin nostettua. Jouni Eho sanoi, että Kotkan ja Haminan seudusta tulee sellainen jollaiseksi sen teemme.

– Visio 2025 on, että uudistunut ja vetovoimainen Kotkan ja Haminan seutu on ylpeä omasta tekemisestään ja on luonnostaan vahva kansainvälinen kasvupaikka. Sijainti pääkaupunkiseudun vaikutuspiirissä luo tälle hyvät edellytykset.

Mitä sitten vaaditaan vision toteuttamiseen.

– Hyvä strategia, tilaa luovuudelle ja oikeaa asennetta, Jouni Eho listasi ja totesi, että johtajuus on sitä, että visio muuttuu todellisuudeksi. Tarvitaan rohkeutta, avoimuutta ja aitoutta.

– Rohkeutta on tehdä päätöksiä. Epäonnistumista ei pidä pelätä. Avoimuus tarkoittaa sitä, että annetaan kaikille mahdollisuus, jaetaan tietoa ja ollaan kansainvälisiä. Aitous taas on sitä, että tehdään omannäköistä.

Haminan kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu avasi seminaarissa Haminan kaupungin kasvuohjelmaa 2016-2025.

Ohjelmassa kärkihankkeiksi on asetettu kaupungin brändin uudistaminen, sataman työpaikka-alueen kehittäminen, matkailun elinkeino­mahdollisuuksien parantaminen, keskustan vetovoimaisuuden lisääminen, kaupungin hankintojen uudistaminen ja Tervasaaren asuntoalueen, virkistys- ja vapaa-alueiden rakentaminen sekä matkustajasataman kehittäminen.

Iso kiitos Erkille ja Ninalle

Anssi Kujala kehui, että Haminan Yrittäjät ovat tehneet määrätietoisesti työtä yrittäjyyden puolesta.

– Tämä seminaari on siitä hyvä esimerkki. Mutta työ tekijänsä aina tarvitsee. Olen seurannut seminaarin kehitystä ja kulkua 10 vuoden ajan.

– Ensinnäkin Erkki Rautamaa Haminan Yrittäjien hallituksen jäsenenä aloitti nämä seminaarit valtuustoseminaarien nimellä. 2009 nimi muuttui Suomalaisen Yrittäjän päivän seminaariksi. Olen tulkinnut puheita niin, että ilman Erkkiä emme olisi nytkään täällä. Seminaarisarjan puolivälissä Erkin kaveriksi tuli Haminan Yrittäjien jäsen Nina Nylund, jonka vastuulla näiden järjestäminen on ollut nyt jo vuosia. Iso kiitos kuuluu Erkille ja Ninalle, Anssi Kujala kiitti antoi Suomen Yrittäjien puolesta Erkki Rautamaalle ja Nina Nylundille uunituoreen Työn tekijät -teoksen.

Timo Mikkilän teos Työn tekijät – Suomen Yrittäjät ja sen edeltäjät 1898–2016 kuvaa ensimmäistä kertaa koko suomalaisen yrittäjäliikkeen vaiheita ja edunvalvontaa 1800-luvulta asti.

Haminan Yrittäjiltä Erkki Rautamaa ja Nina Nylund saivat taulun, jossa on yrittäjä Jaana Jääskeläisen brodeeraus Raatihuoneesta.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli