Haminan talousalueen uutislehti

Satsaa kesärenkaisiin jo syksyllä!

Huonokuntoiset kesärenkaat ovat syksyn liikenteen suurin riski. Asiantuntijoiden mukaan järkevintä olisi satsata hyviin kesärenkaisiin juuri syksyllä, kun ajokelit runsaine sateineen ovat arvaamattomimpia.

Laki määrää hnkilöautojen kesärenkaiden urasyvyydeksi 1,6 millimetriä. Talvirenkailla vaaditaan 3 millimetrin urasyvyyttä. Testit ovat osoittaneet, että 1,6 millimetrin urasyvyys heikentää olennaisesti renkaan märkäpitoa. Auto nousee vesiliirtoon, kun kontakti renkaan ja asvaltin väliltä katoaa ja pito häviää täydellisesti. Kuluneilla kesärenkailla vesiliirtoherkkyys kasvaa ja jarrutusmatkat märällä pitenevät merkittävästi jo huomattavasti ennen lain vaatimaa 1,6 millimetrin urasyvyyttä. Autorengasala suosittaakin kesärenkaiden urasyvyydeksi vähintään 4 mm, jolloin renkaan pito-ominaisuuksista merkittävä osa on vielä jäljellä myös syksyn sadekeleillä.

Valitettavasti monilla autoilijoilla on tapana ajaa kesärenkaansa loppuun syksyisin, vaikka juuri silloin pitoa tarvittaisiin eniten. Syksyn sadekelit ja kuluneet kesärenkaat ovat hengenvaarallinen yhdistelmä: vettä on tiellä runsaasti ja kun ajonopeus ylittää tietyn rajan, renkaan pintakuvio ei enää ehdi syrjäyttää vettä pois renkaan alta. Vesiliirrossa kontakti renkaan ja asvaltin väliltä katoaa ja pito häviää täydellisesti.

Kesärenkaiden aikaa riittää vielä kaksi kuukautta, sillä talvirengaspakko astuu voimaan 1. joulukuuta. Siitä eteenpäin on maamme teillä liikkuvissa henkilö- ja pakettiautoissa oltava talvirengasvarustus.

Satsaus tasokkaisiin kesärenkaisiin tulisikin ajoittaa syksyyn, sillä juuri syksyllä ajo-olosuhteet ovat renkaalle vaativimmimmat.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus