Liikenneturvallisuudesta puhuminen ei ole koskaan turhaa. Erityisen tarpeellista on avata liikenteen vaaroja pienille koululaisille, sillä vasta viitosluokkalaiset ovat riittävän kehittyneitä esimerkiksi pyöräilemään liikenteessä yksin.
Kahden haminalaisen Lions Clubin organisoima liikennevalistuskierros tavoittaa syksyn aikana useat haminalaiskoululaiset.
Asialla ovat LC Hamina/Bastionin Jarmo Huotari ja Risto Serola sekä konstaapeli Jarkko ”Jarkkis” Lappeteläinen, LC Vehkalahden jäsen, joka on vuosia jakanut turvallisuusvinkkejä poliisimiehenä.
Viime viikolla kolmikko vietti iltapäivän Vehkalahden koulussa, aikaisemmin on vierailtu mm. Kirkkojärven, Poitsilan ja Aseman kouluissa.
Vanhempainilloissa kolmikko on käynyt puhumassa oppilaiden vanhemmille samoista asioista aikuismaisemmin, mm. vastuuasioista omien lasten turvallisuuskasvatuksessa.
Tällä viikolla ohjelmassa on Pappilansalmen koulu. Lyseokin on lähestynyt liikenneturvallisuuden lähetyssaarnaajia.
– Jos olisin diktaattori, kieltäisin polkupyörät koulumatkoille neljän alimman luokan oppilailta. Heillä ei ole vielä valmiuksia turvalliseen pyöräilyyn yksin, sanoi Lappeteläinen, eikä saanut kovinkaan paljon hyväksyviä nyökkäyksiä Vehkalahden alimpien luokkien oppilailta.
Lappeteläinen puhui myös älypuhelimista:
– Minulla itsellä on puhelin puhelimena ja äly päässä, siksi en tarvitse älypuhelinta, esitteli poliisimies ylpeänä ikivanhaa nokialaistaan.
– Pyöräillessä älypuhelimen näppäily on tosi vaarallista! Silloin huomio on kaikkialla muualla paitsi liikenteessä.
Jarmo Huotari sanoi koulujen ottaneen leijonien valistuskampanjan mieluusti vastaan:
– Nämä ovat viimeisiä viikkoja, jolloin oman kaupungin poliisi on saatavilla puhumaan liikenneturvallisuudesta. Ensi vuonna poliisia on soiteltava Kotkasta, sanoi Huotari, joka käytti omaa esitystään havainnollistamassa Liikenneturvan videoklippejä.
Kuutosluokan nuoret saivat kuulla suoraa tekstiä Risto Serolalta, katsastusasemayrittäjältä, jolta liikennerikkomuksiin sortuneet joutuvat hakemaan takaisin kilpiään.
– Mopoikäisenä liikennerikkomuksiin joutuneet kohtaavat törmäilynsä tulokset aikanaan, kun ovat hakemassa ajokorttia. Rötökset näkyvät heidän omassa historiassaan, muistutti Serola.
Mopojen virittelyyn Serola kaipaa vastuuta vanhemmilta. Aina vastuuta ei löydy:
– Vastikään kävi eräs isä hakemassa pojan ajopelin kilvet meiltä jo kolmannen kerran, ja eiköhän sama mies ole jälleen ruuvaamassa uusia laittomia virityksiä poikansa laitteeseen.
– Muutoskatsastusmaksu, ajoneuvovero, vakuutusmaksut ja sakot taisivat olla tonnin pinnassa viimeksi. Käyrä on rötöksen uusiutuessa nouseva ainakin sakkojen suhteen, sanoi Serola.
Valistusta oppilaille, vastuuta vanhemmille
Vehkalahden koulun rehtori Anssi Kukkanen tervehti ilolla vapaaehtoisen liikenneturvakouluttajien ryhmän vierailua koulussa:
– Valistuksella tässä on mentävä eteenpäin, vaikka oppilaiden vastaanottokyky on kovin erilainen, arvioi Kukkanen.
Koulu painottaa syksyn pimeiden tultua heijastimien käyttöä. Älypuhelinten vallaton käyttö Pokemon-jahdissa on Kukkasen mukaan onneksi laskusuunnassa.
– Monet kulkevat silti nenä puhelimen ruudussa kiinni. Polkupyöräily ja Pokemon-jahti ovat ehdottoman vaarallinen yhdistelmä, sanoi Kukkanen.
Koulun tehtävä on jakaa liikennevalistusta oppilaille, mutta myös aikuisten tulee tuntea vastuunsa. Kaikki eivät tunne, se näkyy tässä koulun lähistöllä välillä huiminakin autojen ylinopeuksina, tuumi rehtori.