Haminan talousalueen uutislehti

Puolueettomia energianeuvoja Kymenlaakson asukkaille

Kymenlaakson kunnat satsaavat yhteistuumin asukkaittensa energianeuvontaan. Työhön on palkattu kiertäväksi neuvojaksi Tommi Tuomi, joka tarjoaa palvelujaan vieraillen jokaisella paikkakunnalla.

– Haminassa Tommi Tuomi on tavattavissa rakennusvalvontavirastossa kahtena päivänä kuukaudessa. Samalla tavalla hänellä on vastaanottonsa myös Virolahdella ja Miehikkälässä, sanoo Haminan johtava rakennustarkastaja Ari Brusila.

Puolet palvelun kustannuksesta menee Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n pussista. Toisesta puolikkaasta vastaavat Kymenlaakson kunnat asukaslukujensa suhteessa sekä kuntien omistamat energiayhtiöt Haminan Energia, Kotkan Energia, Kymenlaakson Sähkö sekä KSS.

– Alan toimijoiden järjestämää energianeuvontaa on tarjolla paljon, mutta nyt tarjotaan puolueetonta, kaikista energia-alan toimijoista riippumatonta neuvontaa, painottaa Brusila.

Haminankin vanhoissa kerrostaloissa on tehty uusia energiavalintoja, kun on vaihdettu öljy- tai maakaasulämmityksestä maalämpöön.

– Annan tietoa taloyhtiöille, mutta samalla tavalla myös yksityistalouksille. Haasteita tulee siitä, että toiminta-alueeni on laaja ja kunnissa on kovin erilaisia käytäntöjä energianeuvonnan puolella, sanoo Tuomi.

Aggressiivinen eri lämmitysmuotojen ovelta ovelle -kauppa piinaa myös Haminaa.

– Mitään valintoja ei kannata tehdä. Usein jo vastaanotettuun tarjoukseen liittyy jonkinlaisia sitoumuksia. Jos vähäänkään epäröi kauppamiehen motiiveja, kannattaa turvata asiantuntijan apuun, painottaa Tuomi.

– Laillisen sumutuksen sijasta nyt on tarjolla puolueetonta tietoa eri lämmitysmuotojen eroista. Halvan energian aikana kannattaa ensin satsata kiinteistöjen kunnon parantamiseen. Senjälkeen voi päivittää lämmityslaitteiden kunnon, sanoo valvontainsinööri Marika Hartikainen Haminan rakennusvalvonnasta.

– Uudisrakentamisessa maalämpö on lähes aina mukana yhtenä lämmitysvaihtoehdoista. Ari Brusila painottaa, että maltti ja harkinta kannattaa säilyttää:

– Toimivaa lämmitysjärjestelmää on järjetöntä lähteä vaihtamaan. Meiltä saa laskennallisen pohjan eri vaihtoehdoista ja asiantuntijaan kannattaa aina turvata, tähdentää Brusila.

Haminassa laaksokunnan yhteinen energianeuvoja Tommi Tuomi avaa vastaanottonsa torstaina 20.10. Siitä eteenpäin hän on Haminan rakennusvalvonnassa tavattavissa aina parillisten viikkojen torstaina klo 9 alkaen.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli