Haminan talousalueen uutislehti

Sinivalkoiset villasukat sukulaisille ja ystäville

Haminalainen Eira Lääti juhlistaa 100-vuotiasta Suomea neulomalla sukulaisilleen ja hyville ystävilleen joululahjaksi sinivalkoiset villasukat.

Valmiina on jo kahdeksantoista paria, jotka kaikki ovat vähän erilaisia ja erikokoisia. Kolme paria on enää tekemättä. Yksi sukkapari lähtee Englantiin asti.

Jamilahdessa asuva 85-vuotias Eira Lääti muistaa sota-ajat. Itsenäisyys on tärkeä asia ja Lääti sanoo, että olisi kiva tietää, miten muut yksittäiset ihmiset aikovat juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta, ja nauraa, että hänen ideansa saa kopioida.

Läätille idea tuli siitä, kun hänen Turussa asuva siskonsa tyttären poika oli viime vuonna ennen joulua pyytänyt villasukkia työtapaturmassa loukkaantuneelle ystävälleen.

– Sisko turvautui minuun ja lähetti langat, sinistä ja valkoista, ja niistä tuli niin nätit sukat, Lääti kertoo.

– Neulon iltaisin ja samalla vilkuilen televisiota. Sillä tavalla aika kuluu hyvin.

Lääti sanoo katsovansa jääkiekkoakin, vaikka ei pelistä ymmärrä muuta kuin sen, milloin tulee maali.

Siitä on kohta yhdeksän vuotta, kun lapsesta saakka töitä tehnyt Eira Lääti muutti Reitkallista kerrostaloon. Hän on istuttanut ja hoitaa kerrostalon pihapiirin kukkaistutukset ja leikkaa kukkaistutusten reunuksetkin työnnettävällä ruohonleikkurilla. Siitä hän on vähän harmissaan, että pihalla olleet koristepöllöt ovat saaneet siivet alleen ja tontutkin ovat lähteneet.

– Teen usein kierroksen pihalla ennen kuin tulen sisälle keittämään aamupuuron. Teen kaikkea omaan tahtiini ja ihan jo oman kuntonikin vuoksi, juuri mustikkapiirakan paistanut ja edellisenä päivänä sienessä käynyt Lääti kertoo.

Kukkien lisäksi hänelle sydämenasia on se, että rappulaatta on lakaistu lumesta ennen kuin lehdenjakaja tulee aamulla.

Lääti osoittaa istuttamaansa hevoskastanjaa ja sanoo pilke silmäkulmassa, että sitten otetaan konjakit, kun se kukkii.

– Vähän pitää aina olla huumoria.

Lääti kertoo, että hän tykkää myös käydä Tallinnassa. Seuraava lähtö on taas kohta käsillä.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide