Haminan talousalueen uutislehti

Päättäjän oltava hereillä oikeaan aikaan

Kunnallisessa päätöksenteossa kannattaa tuntea päätöksenteon mekanismit, jolloin osaa olla hereillä oikeaan aikaan. Samalla turhien asioitten pyörittäminen hallinnon koneistossa vähenee ja päättäjiltä säästyy aikaa.

Tiistaina kokoontuneessa Haminan kaupunginvaltuustossa käsiteltiin kahta asiaa, joista lainvoimaiset päätökset oli tehty jo aikaisemmin, mutta jotka eri syistä haluttiin valtuutettujen käsittelyyn uudelleen.

1–3-vuotaiden lasten varhaiskasvatuksen hoitajamitoituksen päätös tehtiin jo 25.7. kaupunginhallituksessa, jonne päätöksenteko hallintosäännön mukaan kuuluukin. Nyt asia oli jo toisen kerran valtuutettujen listalla.

Ympäristölautakunta antoi 9.9. lausunnon MCM Timberin sahaustoiminnan luvista. Ympäristölautakunta toimii Haminassa ympäristöviranomaisena, eikä kaupunginhallituksella saati valtuustolla ole edes otto-oikeutta sen päätöksiin. Lautakunnan lausunto on vain lausunto, josta päätöksen tekee Etelä-Suomen aluehallintaviranomainen.

Päätöksenteossa ajoitus on valttia. Asioihin tulee puuttua ja vaikuttaa silloin, kun ne ovat hallintosäännön mukaisesti päätettävänä elimissä, joille päättäminen oikeasti kuuluu. Nyt valtuustoa istutettiin ja puhutettiin tarpeettomasti.

Myöhässä heräsi myös Haminan torin yleissuunnitelman mitätöimistä haluava kansanliike, jonka aloitteen saa torstaina pöydälleen kaupunkikehityslautakunta. Haminan torin uudistamissuunnitelmasta päätettiin jo puolitoista vuotta sitten 12.5.2015. Päätös syntyi vaivatta, mutta nyt asian on nostanut esiin kansalaisaloite, joka haluaisi repiä koko asian auki.

Miksei aikanaan oltu valveilla?

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus