Haminan talousalueen uutislehti

Kallis euro yhä itänaapurin kiusana

Viime viikolla uutisoitiin valtakunnan mediassa näyttävästi venäläisturistien palanneen Lappeenrantaan ostoksille. Erään marketin päällikkö hehkutti jopa 40 prosentin kasvua.

Kaiken takana on ruplan lievä vahvistuminen. Viime viikolla venäläiset maksoivat eurostaan jo alle 70 ruplaa, kun euron hinta oli kalleimmillaan yli 90 ruplaa.

Vaikka nyt onkin alitettu 70 ruplan raja, ollaan silti kaukana muutaman vuoden takaisista ajoista, jolloin euron sai 40 ruplalla. Silloin rajakauppa Venäjän suunnasta kävi vauhdilla, rajantienoon kauppakeskukset pullistelivat ja uusia kauppapaikkoja suunniteltiin ja rakennettiin vauhdilla.

Öljyn hinnan romahtaminen pahimmillaan kolmasosaan murskasi ruplan arvon, ja koska öljyn hinnassa ei ole viime viikkoina tapahtunut kuin hienoista nousua, suuria muutoksia ei ole odotettavissa ruplankaan arvossa.

Lappeenranta on Kaakkois-Suomen rajakaupungeista selkeästi parhaiten valmistautunut venäläisturistien tuloon, mutta romahduksen tultua Lappeenrannassa on kärsitty myös suurimmat takaiskut, kun kokonaisia kauppakeskuksia on suljettu.

Vaalimaa kärsi kehnosta ruplasta, sillä jo lukkoon lyötyjen kauppakeskusten rakentaminen on pantu jäihin. Haminassa ei venäläisturistien kaupankäynti ole koskaan suurta osaa näytellytkään ja Kotka on rajasta turhan kaukana.

Koko Kaakkois-Suomen kaupalle rajakaupan palaaminen edes lähelle muutaman vuoden takaista tasoa olisi merkittävä piristysruiske. Kauppakeskusten ohella siitä pääsisivät nauttimaan myös muut turistipalvelut.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus