Haminan talousalueen uutislehti

Liikkumisen iloa yli lajirajojen

Nuorisotutkimusseura julkaisi viime vuonna tutkimuksen suomalaisten huippu-urheilijoiden urasta ja elämänkulusta.

Tutkimuksen tekijät pitävät tämän hetken isona ongelmana sitä, etteivät lapset pysty liikkumaan lajista toiseen tai harrastamaan rinnakkain eri lajeja. Tutkijoiden mukaan ei ole hyväksi erikoistua hyvin aikaisin, ja jättää muut lajit ja vapaa liikkuminen pois.

– Kyllähän lajien välisestä yhteistyöstä puhutaan, mutta mahdollistetaanko se todella, tätä ovat pohtineet mm. haminalaiset Kai Saarainen, Tommi Suoknuuti, Mikko Laakso ja Antti-Pekka Valasjoki.

Miehet ovat 07-09-ikäluokan urheilua harrastavien lasten isiä, jotka tukevat harrastusta mm. osallistumalla aktiivisesti seuratoimintaan. Saarainen ja Laakso ovat Pallo-Kissojen joukkueenjohtajia, Valasjoki on salibandyseura SBS:ssä ja Suoknuuti Kiekko-Ympyröissä juniorivalmentajana.

– Varsinkin alakouluikäisten olisi hyvä harrastaa monipuolisesti. Olisi hienoa, jos lajien harjoitusvuoroja saataisiin lomitettua niin että useamman lajin harrastaminen onnistuisi.

Seuroille tällainen yhteistyö on vielä aika uutta, mutta joukkuetasolla sitä on jo viritelty. Tietynikäiset jalkapallo- salibandy- ja jääkiekkojuniorit kokoontuivat loppukesästä isien ideoimaan Great balls of fire-tapahtumaan.

Ajatuksena oli saada junnut tutustumaan ja toimimaan yhdessä yli laji- ja seurarajojen ja samalla pitää hauskaa salibandya ja jalkapalloa pelaten.

– Kaikki pitivät rennosta, turnausmuotoisesta tapahtumasta ja toivoivat sille jatkoa. Joukkueita tuli Pyhtäätä ja Anjalankoskea myöten.

Yhteisten tapahtumien ja lajiharjoittelun järkevän lomittamisen lisäksi miehet pohtivat yhteistyön mahdollisuuksia eri herkkyyskausille tärkeiden oheisharjoitteiden järjestämisessä.

– Kaupungin liikuntatoimi järjestää tiistaisin yhteisiä, perusominaisuuksia kehittäviä harjoituksia, joihin osallistuu ihan mukavasti joukkuelajejakin harrastavia lapsia.

Toiveena kaupungin suuntaan on vielä, että jotenkin voitaisiin tukea niitä perheitä, joille raha on este lasten harrastuksille. Seurojen resurssit tukemiseen rajalliset.

– Lasten ja nuorten liikuntaan panostaminen kannattaa: se tukee liikunnallisen elämäntavan omaksumista ja kasvua ihmisenä myös henkisesti ja sosiaalisesti.

Liikkuva koulu tuo liikunnan lähelle

Liikuntapalvelut järjestää Liikkuva koulu -hankkeen tukemana liikunnallisia iltapäiväkerhoja alakouluilla. Kerhojen tarkoituksena on lyhentää iltapäivän toimetonta aikaa, ja tarjota kaikille lapsille mahdollisuus liikkua ohjatusti ryhmässä monipuolisen liikunnan parissa.

Koulukohtaiset kerhoajat on jaettu oppilaiden mukana koteihin, mutta lisäksi tarjolla on vesiliikuntaa ja tennistä. Keskiviikkoisin Linnoituksen uimahallissa uimavalvojat järjestävät Vesipeuhu-ryhmiä: ohjattua tekemistä kahdessa ryhmässä klo 13.30-14.30 ja 14.30-15.30.

Näihin aikoihin alakouluikäiset pääsevät ilman aikuisia altaaseen, joissa voi harjoitella mm. pelastustaitoja ja uintitekniikkaa sekä vesileikkejä ja -pelejä. Vesipeuhuun pääsee osallistumaan uimahallimaksulla.

3-6 -luokkalaisille on torstaisin tenniskerho Poitsilan tennishallilla klo 14.30-15.30. Tennisvalmentaja opastaa tenniksen saloihin, ja kerhon myötä on helpompaa lähteä mukaan vaikka tenniskouluun tai omille tennistunneille.

Tenniskerho on ilmainen ja tennishalli sijaitsee Etelä-Poitsilassa osoitteessa Mustankorventie 6. Nuoremmat ovet tervetulleita mukaan kerhoon jos heillä on kokemusta tenniksestä.

Koska kaikki lapset eivät pääse iltapäivisin kerhoihin, myös illalle on järjestetty ilmaista liikuntaa. Tiistai-iltaisin järjestetään Ruissalossa klo 17.30-19 kestävyysharjoittelupainotteisia harjoituksia.

Mukaan lenkkarit ja sauvat sekä päälle säänmukainen vaatetus. Lähtö on hiihtostadionin parkkipaikalta, ja myös lasten vanhemmat ovat tervetulleita mukaan hikoilemaan.

Liikkuva koulu -hankkeesta lisää tietoja antaa liikuntaneuvoja Pyry Liikkanen puh. 040 199 1779.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös